Proteina = viata
Cunoastem cu totii importanta proteinei in crestere si intretinere, insa aproape toti mancam mai mult decat este nevoie si cautam in permanenta alimente bogate in proteine. Studiile arata ca aproximativ 90% din populatia Statelor Unite, Australiei si Europei mananca mai multe proteine decat este necesar (aproximativ 0.8g/kg pe zi). Odata cu “dezvoltarea” unei tari, apare tendinta de a creste consumul de proteine. Cu totii adoram fripturile mari, dar mai ales mega-burgerii bogati in proteine, bineinteles cu trei felii de bacon, doua de branza si poate o felie de rosie sau salata, dar acestea doar pentru culoare.
Exista o teorie conform careia, datorita dietei bogata in proteine, pubertatea se instaleaza la o varsta mai frageda, astfel prelungindu-se perioada fertilitatii. In societatile vestice, dezvoltate, menstruatia apare la 11 ani, in timp ce in zona rurala a Chinei, aceasta apare la 17 ani.
Proteina = moarte
Vestea proasta este ca dorinta de a consuma proteine este strans legata de o viata mai scurta. Studiile in laborator arata ca animalele ce au o dieta cu un consum moderat de proteine, cu un continut scazut de calorii, traiesc cu aproximativ 20% mai mult decat cele cu o dieta bogata in proteine. Pe de alta parte, alimentele bogate in proteine sunt mai satioase decat cele bogate in carbohidrati, asadar, exista mai multe sanse ca indivizii acestia sa se opreasca din mancat inainte sa se ingrase prea mult. In teorie…
Iubim mancarea. Natura ne-a creat asa. Iubim alimentele ce contin multe proteine si grasimi (hamburgerii) si cele bogate in proteine, grasimi si carbohidrati (ciocolata).
Ce inseamna toate acestea?
Nu am fost niciodata structurati astfel incat sa ducem o viata lunga, doar o viata destul de lunga incat sa ne crestem copiii pana la varsta de reproducere, astfel, durata medie a vietii este de patru decenii. Iar milioane de oameni mananca de parca ar fi fericiti si impacati cu aceste patru decenii, pana sa ajunga sa duca mana la inima si sa cada. Sfaturile privind dieta, in zilele noastre, se opun instinctului nostrum natural de a consuma alimente ce ne ofera atat placere, cat si calorii pentru a atinge varsta reproducerii. Este o problema pentru cei care au copii, copii ce au ajuns la varsta reproducerii. Inseamna ca natura nu mai are nevoie de acestia?
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice