Perioada a purificarii sufletesti, postul poate fi un bun prilej pentru detoxifierea organismului sau, dimpotriva, o perioada in care luam in greutate si pierdem din energie. Aceste lucruri depind numai de modul de alimentatie pe care alegem sa il urmam.
Un prim aspect de care trebuie sa tinem cont este echilibrul nutritional. Indiferent ca este perioada postului sau nu, indiferent de anotimp, organismul fiecaruia dintre noi are nevoie de toate grupele de nutrienti: carbohidrati, proteine si grasimi.
.
Capcane de evitat
„Cei mai multi dintre cei care postesc cad in capcana carbohidratilor. Adica, fac exces de paine, paste fainoase si cartofi care, desi sunt alimente necesare organismului, trebuie consumate cu moderatie” ne sfatuieste Dr. Corina Zugravu –medic primar nutritie si igiena alimentara (vezi foto alaturata).
In plus, pe langa carbohidrati este important sa includem in alimentatia fructe (preferabil in stare cruda), legume (cele mai sanatoase sunt cele crude sau cele gatite in aburi) si grasimi. Mai ales in perioada postului trebuie sa fim atenti sa suplinim lipsa grasimilor animale cu grasimi vegetale, tinand cont de faptul ca putem consuma carne de peste numai arareori.In afara de acestea, salatele de legume asezonate cu uleiuri vegetale (de masline, de rapita) sunt preparate sanatoase, cu un aport insemnat de nutrienti si in plus respecta rigorile alimentatiei de post.
De asemenea, pentru un aport optim de proteine in perioada postului pot fi consumate leguminoase precum fasolea, soia, mazarea si lintea, care reprezinta bune alternative din punctul de vedere al echilibrului nutritional ale preparatelor pe baza de carne, intrucat acestea au continut echilibrat de aminoacizi.
Reguli de respectat
Si fiindca postul inseamna in primul rand purificare sufleteasca si abia apoi restrictie alimentara, trebuie sa tinem cont ca putem respecta rigorile acestei perioade fara sa ne infometam si fara sa ne periclitam sanatatea. Asadar, trebuie sa avem grija ca gustarile dintre mese sa nu lipseasca.
„Spre exemplu, in timpul zilei, putem alege cereale integrale cu miere sau sandwich-uri cu margarina tartinabila de noua generatie care are un continut bogat in Omega 3 si Omega 6. O alta varianta ar mai fi si fructele oleaginoase sau semintele care au un aport nutritiv deosebit, fiind surse importante de minerale, fibre si grasimi bune. Nucile, migdalele, fisticul, semintele de dovleac sau floarea soarelui, merele sunt doar cateva exemple de gustari potrivite perioadei postului. De asemenea, citricele sunt surse importante de vitamine de care organismul nostru are nevoie mai mult ca oricand in aceasta perioada” este de parere Dr. Corina Zugravu. Vitala este si hidratarea. Supele de legume, ceaiurile, sucurile naturale de fructe si nu in ultimul rand apa nu au voie sa lipseasca din nutritia zilnica, mai ales in perioada postului.
Asadar, chiar si in perioada postului, ne putem hrani echilibrat, astfel incat organismul sa primeasca toate grupele de nutrienti.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară