Luna ianuarie este acel moment din an in care persoane din intreaga lume isi fac rezolutii privind renuntarea la proastele obiceiuri si schimbarea stilului de viata. Cele mai multe dintre acestea se refera la adoptarea unui stil de viata mai sanatos prin: renuntarea la fumat, alocarea unui timp mai mare pentru sport si urmarea unei diete.
De cele mai multe ori, insa, uitam de rezolutia de an nou in doar cateva saptamani. Pentru a ne asigura ca reusim chiar sa indeplinim ceea ce ne propunem, cheia este tintim lucruri a caror realizare sta in puterea noastra.
Schimbari in alimentatie
Atunci cand vorbim despre schimbarea nutritiei este foarte important sa nu cadem in capcana miturilor alimentare. Fara indoiala, cel mai mare dintre acestea este cel potrivit caruia grasimile nu ar trebui sa faca parte dintr-o nutritie sanatoasa. Potrivit studiului realizat de Millward Brown pe un esantion de consumatori din 16 tari, 38% dintre repondenti au afirmat ca evita preparatele si alimentele care contin grasimi iar 59% au fost de parere ca grasimile nu fac parte dintr-o nutritie sanatoasa. Conform perceptiei acestora, vitaminele, mineralele, proteinele, fibrele si carbohidratii ar trebui incluse in meniul zilnic, insa nu si grasimile.
Grasimile, insa, sunt esentiale pentru organismul nostru si pana la 30% din energia de care avem nevoie pe parcursul unei zile, ar trebui sa provina din consumul acestora. Care este mecanismul? Organismul proceseaza alimentele consumate si le transforma in energia de care are nevoie pentru indeplinirea tuturor functiilor sale.
In cadrul unei alimentatii sanatoase si echilibrate, aceasta energie este asigurata de cele trei categorii principale de nutrienti: carbohidrati, proteine si grasimi. Rolul grasimilor este acela de a asimila si a disemina in organism vitaminele (A, D si E), contribuind astfel la mentinerea sanatatii parului si a pielii. Mai mult decat atat, ele se comporta precum o rezerva de energie.
Grasimile in alimentatie
Consumul grasimilor esentiale Omega 3 si Omega 6 (grasimi polinesaturate) aduce o varietate de beneficii organismului. Acestea sunt vitale dezvoltarii si reinnoirii celulelor, precum si unei activitati cerebrale normale. Mai mult decat atat, grasimile esentiale imbunatatesc sanatatea inimii deoarece reduc nivelul de colesterol si implicit riscurile de a suferi un infarct sau alte afectiuni cardiovasculare.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară