Pentru a intelege riscurile inceperii precoce a vietii sexuala va invitam sa cititi articolul “ Pericolele inceperii precoce a vietii sexuale”.
Ce este menstruatia?
Menstruatia reprezinta un proces hormonal ciclic cu repetitie lunara si are ca scop pregatirea organelor sexuale feminine pentru sarcina. Astfel in fiecare luna un folicul dintr-un ovar ovuleaza (de obicei alterneaza de la luna la luna ovarul drept cu cel stang), iar ovulul patrunde in trompele uterine unde asteapta cateva zile, de obicei pana la maxim 5, astfel incat sa poata fi fecundat. Daca fecundarea ovulului nu are loc, intreaga schema hormonala se modifica, estrogenii scad si dupa aproximativ 14 zile membrana uterina, sub influnete hormonale, este indepartata pentru a se reconstrui una mai buna pentru o viitoare sarcina. In timpul eliminarii membranei uterine sunt “rupte” vasele care o iriga si astfel se produc sangerarile menstruale.Cat ar trebui sa dureze menstruatia?
Ciclul menstrual variaza de la o femeie la alta si este destul de greu de stabilit o durata valabila pentru orice femeie. Media ciclului menstrual este de 28 de zile cu o sangerare de 3-4 zile, dar sunt femei pentru care este la fel de normala o sangerare de 7 zile. De obicei cele cu sangerare prelungita sunt adesea scutite de durerile caracteristice sangerarilor menstruale, ele avand atat flux cat si simptome minime. Femeile cu sangerari de 2-4 zile au insa dureri mai mari, simptome de greata, ameteala, dureri de cap, iar fluxul sangerarii este mai pronuntat. Se crede ca femeile cu un ciclu menstrual mai lung sunt mai fertile, dar nu exista studii care sa demonstrze acest aspect.
Cum ne dam seama ca menstruatia este normala?
In primii trei ani de la menarha apar multe schimbari in ceea ce priveste ciclul menstrual, pana acesta se regleaza: uneori intarzie, uneori e foarte dureros, alteori se prelungeste sau se scurteaza, nu vine dupa data calculata in calendar, “sare” o luna etc. In general dupa aproximativ doi ani menstruatia incepe sa se regleze si femeia poate astfel stabili caraceristicile propriului sau corp:
- Cat dureaza sangerarea menstruala in fiecare luna;
- La cat timp apare sangerarea menstruala (durata ciclului menstrual – la mijlocul acestuia se afla perioada ovulatiei);
- Cat de abundente sunt sangerarile la fiecare menstruatie;
- Care sunt simptomele comune fiecarei menstruatii si care este intensitatea lor;
- Exista sindrom premenstrual (SPM)?
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri