Pancreatita acuta este cunoscuta ca fiind o afectiune periculoasa ca evolutie si prognostic, netratata corespunzator putand duce la deces.
Pancreatita acuta reprezinta o afectiune a pancreasului exocrin. Pancreasul este o glanda mixta digestiva, 20% avand functie endocrina (secreta insulina) si 80% functie exocrina – secreta enzimele pancreatice in tubul digestiv cu functie in digestia grasimilor, proteinelor si gucidelor din intestinul subtire. Aceste enzime exocrine sunt deosebit de puternice, ele activandu-se abia cand au ajuns in tubul digestiv, acesta fiind “aparat” de actiunea agresiva a acestor enzime. In cazul pancreatite acute, aceste enzime puternic active incep sa se activeze inca din pancreas, inainte de a ajunge in tubul digestiv, “digerand” elementele structrale ale celulelor pancreatice (autodigestie). Astfel functia pancreatica este perturbata, insa din pacate apar disfunctii multiorganice care pot pune in pericol viata.
Cu cat este depistata mai devreme, cu atat sansele de vindecare sunt mai mari, iar daca este depistata destul de devreme, pancretita poate fi vindecata doar medicamentos, fara a fi necesara interventia chirurgicala. In pancreatita acuta timpul este important.
Care sunt cauzele pancreatitei acute?
Cauzele pancreatitei acute tin de mai multi factori, unii alimentari, unii legati de alte patologii (ca cele biliare), atii chiar ereditari. Principalele cauze ale pancreatitei acute sunt:
- Cea mai frecventa cauza este legata de o patologie biliara, adesea calculi biliari (pietre la fiere) care astupa sfincterul Oddi sau canalul pancreatic;
- Infectii virale (oreion);
- Traumatisme abdominale;
- Hipercalcemie;
- Hiperlipidemie;
- Mese bogate in grasimi;
- Consumul excesiv de alcool;
- Unele medicamente toxice;
- Vasculite;
- By-pass coronarian;
- Ulcer duodenal;
- Pacreatita postcolangiopancreatografie, datorata unor manevre inadevate
- Fibroza chistica etc.
Uneori pancreatitele sunt rezultatul unor factori ereditari, aparand ca o afectiune autozomal dominanta prin mutatia genei tripsinogenului cationic PRSS1, mutatie care determina activarea prematura a tripsinogenului la tripsina.
Care sunt semnele si simptomele pancreatitei acute?
Uneori este posibil ca debutul sa fie silentios, cu un disconfort abdominal suportabil, adesea pus pe seama unei alte patologii, motiv pentru care pacientul nu se prezinta la medic. De cele mai multe ori insa, pancreatita acuta debuteaza dupa un pranz copios cu dureri abdominale din ce in ce mai puternice, simtite in abdomenul superior, profund, adesea iradiind in spate, dar si in dreapta in zona biliara sau in stanga, in zona stomacului si a splinei. Astfel, pana la obtinerea rezultatelor din analizele de sange care canalizeaza diagnosticul spre o pancreatita acuta, pacientului prezentat la spital i se poate face de urgenta o radiografie pe gol care, desi nu este foarte specifica, are insa un rezultat diagnostic rapid, astfel incat medicul sa stie pentru ce patologie sa ia masuri. I se mai pot face apoi pacientului o tomografie computerizata (CT) care are o specificitate mai mare si arata mult mai exact leziunile pancreatice, dar si de alte organe daca s-a instalat deja o insuficienta multiorganica (in starile mai grave, necesita spitalizare de urgenta). Pacientul mai poate prezenta anxietate, tahicardie, hipotensiune sau cresteri bruste de teniune, dar si alte manifestari paraclinice.
Alte simptome pe care pacientul le mai resimte pot i legate de greata si varsaturi, diaree, lipsa zgomotelor intestinale cu balonare (ileus paralitic), dureri abdominale in bara, dureri de cap, febra si frisoane, transpiratii, oboseala, stare generala degradata etc.
Care sunt complicatiile pancreatitei acute?
Cele mai frecvente complicatii ale pancreatitei acute sunt:
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural