Comunicat de presa
Este demonstrat: persoanele care nu neglijeaza micul dejun tind sa fie mai putin expuse la obezitate, pierd mai usor in greutate si au un risc mai redus de a dezvolta anumite afectiuni. Graul este una dintre cerelalele indispensabile pentru mentinerea sanatatii, fiind, de altfel, si un aliment de baza in numeroase regiuni ale lumii.
Graul are o istorie milenara. Se pare ca primele culturi de grau au aparut acum mai bine de 10.000 de ani, pe teritoriul de azi al Iranului. Astazi exista mai multe sisteme de clasificare taxonomica a speciilor de grau, in functie de sezonul de crestere (grau de iarna sau de vara) si de continutul de gluten. Graul de iarna se insamanteaza toamna, fiind cultivat mai ales in regiunile mediteraneene si in cele temperate. In schimb, graul de vara suporta cu greu temperaturile scazute, fiind insamantat primavara. Graul dur, cultivat mai ales in zonele calde si uscate (Italia, sudul Frantei), are un continut mare de gluten si este folosit la fabricarea pastelor alimentare. Graul comun, cea mai importanta varietate de grau, este cultivat la latitudini mai ridicate (Canada, Ucraina), fiind principala sursa de faina de panificatie.
Rezultatele a numeroase studii au demonstrat ca persoanele care consuma in mod regulat seminte de cereale integrale, printre care se numara si graul, sunt expuse la un risc mai scazut de afectiuni cardiovasculare, diabet si obezitate. Graul contine o paleta larga de nutrienti: fosfor, magneziu, fier, zinc, cupru, seleniu, potasiu, complexul vitaminic B (B1, B2, B3, B5, B6), vitaminele E si K. Asemenea fructelor si legumelor, semintele de grau contribuie semnificativ la aportul zilnic de antioxidanti, compusii care ne protejeaza celulele de actiunea negativa a radicalilor liberi.
Graul si produsele pe baza de grau sunt si o importanta sursa de fibre alimentare. Graul contine, in principal, fibre insolubile, esentiale pentru buna functionare a tranzitului intestinal. Se stie ca, in general, o dieta bogata in fibre poate contribui la prevenirea bolilor cardiovasculare si la controlul diabetului de tip 2. In acelasi timp, se pare ca un aport ridicat de fibre ar fi asociat cu un risc diminuat de cancer de colon si cu o mai mare senzatie de satietate.
Ceea ce este si mai interesant in cazul graului este ca, potrivit studiilor, germenii de grau ar ocupa pozitia a doua in randul vegetalelor cu cel mai mare continut de fitosteroli, compusi cu o structura asemanatoare cu cea a colesterolului. Se pare ca doua grame pe zi din acesti compusi pot contribui la reducerea nivelului de colesterol cu aproximativ 10% in doua saptamani.
Asadar, nu uitati ca pentru a va asigura aportul zilnic de fibre si vitamine si pentru a compensa, poate, un mic dejun ratat, puteti alege rondelele cu grau de la SanoVita. Pe langa varianta simpla, puteti gasi rondelele din grau expandat si cu glazura de ciocolata sau cu glazura de iaurt.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri