Pentru a discuta despre ovulatie trebuie mai intai sa oferim cateva date despre ciclul menstrual: acesta reprezinta perioada care incepe cu prima zi de menstra si dureaza pana in momentul in care incepe urmatoarea sangerare menstruala.
Pentru a discuta despre ovulatie trebuie mai intai sa oferim cateva date despre ciclul menstrual: acesta reprezinta perioada care incepe cu prima zi de menstra si dureaza pana in momentul in care incepe urmatoarea sangerare menstruala. In general se considera ziua primei sangerari
ziua 1. Teoretic, in situatia unui ciclu menstrual de 28 de zile (varianta ideala), ziua a 14a este considerata ziua ovulatiei. Practic, avand in vedere ca foarte putine dintre noi au durata ciclului menstrual de 28 de zile, trebuie stiut ca perioada postovulatie ramane fixa la 14 zile.
Un exemplu: Daca o femeie are un ciclu menstrual de 30 de zile, atunci ziua cea mai probabil de ovulatie este ziua a-16-a. De ce? Fiindca in mod invariabil dupa 14 zile de la ovulatie apare sangerarea. Diferenta de zile este data de perioada preovulatorie care poate fi mai lunga sau mai scurta. Atentie! Multe femei au ramas insarcinate crezand ca ovulatia are loc in ziua a 14-a indiferent de durata ciclului menstrual.
Ce este ovulatia? Ovulatia reprezinta expulzia ovulului de catre ovar. In ziua ovulatiei acesta este expulzat spre trompele uterine de catre ovar sub influenta mai multor factori, predominant hormonali. Altfel spus, in aceasta zi, datorita unui varf de secretie hormonala de FSH si LH (hormoni feminini), dar si sub influenta unor factori emotionali, ovulul este "trimis la intalnire cu spermatozoidul". In cazul unui contact sexual neprotejat in aceasta perioada, cel mai probabil ca va avea loc fecundatia, adica unirea spermatozoidului cu ovulul, luand nastere oul si deci viitorul embrion.
Care este perioada fertila? Sa zicem ca ai identificat deja ziua ovulatiei si sa presupunem ca este vorba de ziua a 16-a precum in exemplul de mai sus. Pentru a te proteja sau, dimpotriva, daca iti doresti un copil, trebuie sa stii ca: 1. ovulul supravietuieste aproximativ 24 de ore 2. Spermatozoizii supravietuiesc 2-3 zile. Din aproximativ 250 de milioane de spermatozoizi numai unul ajunge sa fecundeze ovulul. Prin urmare, perioada ferila este teoretic perioada cuprinsa intre 2-3 zile inaintea ovulatiei si o zi dupa. In exemplul nostru, perioada fertila este reprezentata de zilele 13-17 ale ciclului menstrual. In cazul in care ovulul nu a fost fecundat de catre spermatozoid, valorile hormonilor sexuali scad producand o vasodilatatie a arterelor care alimentau uterul pregatindu-l pentru implantarea oului. Sangerarea menstruala este data de ruperea acestor artere. In mod normal sangerarea menstruala dureaza intre 4 si 6 zile. Substanta eliminata cuprinde sangele din artere, dar si celule ale epiteliului uterin care se pregatisera pentru implantarea oului. In cazul in care ovulul a fost fecundat de catre spermatozoid, acesta produce o reactie corticala - adica o protejare a ovulului impotriva altui spermatozoid care ar putea sa il fecundeze. Se pastreaza astfel numarul de cromozomi tipic uman. Ovulul fecundat ajunge dupa 3-4 zile in uter unde va lua nastere si se va dezvolta viitorul fat.
Ovulatia spontana Dupa cum probabil deja ati observat, toate aceste procese (mult mai complicate decat au fost prezentate mai sus) se desfasoara sub control hormonal. Hormonii reprezinta un compartiment fascinant al organismului uman, iar toate mecanismele lor de actiune nu sunt pe deplin cunoscute. Ceea ce trebuie stiut este ca intreg sistemul endocrin (hormonal) se afla intr-un final sub controlul hipotalamusului. Pe langa rolul sau de "creier endocrin", hipotalamusul are multe alte functii: controlul comportamentului instinctiv: alimentar, de aparare, atac, reproductiv; termoreglare, memorie, imunitate, comportament emotional, afectiv social. Ultimul rol are o importanta deosebita pentru ovulatie fiindca a fost dovedit faptul ca in ciuda unui proces de reglare foarte exact, ovulatia poate avea loc si spontan, sub controlul direct al hipotalamusului, in conditiile unor emotii puternice. Asa se explica de ce multe virgine raman insarcinate de la primul contact sexual: avand emotii, fiind foarte indragostite, stimuleaza intens hipotalamusul care la randul sau produce o avalansa hormonala care declanseaza ovulatia indiferent de momentul ciclului menstrual.
Garbo
Ultima actualizare: 9 Septembrie 2020 @ 03:09
Garbo - Arta de a trăi frumos!
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară