Multe femei isi doresc, din motive felurite, sa scape de stresul zilelor "delicate" din fiecare luna.
Multe femei isi doresc, din motive felurite, sa scape de stresul zilelor "delicate" din fiecare luna. Daca este bine sau rau din punct de vedere religios, ori daca este normal sa iti controlezi organismul si sa intrerupi procese fiziologice, ramane o optiune personala. Urmatoarele randuri reproduc parerea specialistilor despre acest subiect si nu constituie un indemn, fiind prezentate numai in scop informativ.
Despre ciclul menstrual si menstra Ciclul menstrual este definit ca perioada dintre prima zi de sangerare pana la prima zi a urmatoarei sangerari. In mod clasic aceasta perioada ar trebui sa aiba 28 zile. In realitate sufera variatii individuale, acceptandu-se ca fiind normal un ciclu menstrual cu o durata cuprinsa intre 22 si 35 de zile. Pe durata acestui ciclu organismul femeii sufera mai multe modificari controlate in principal prin mecanisme hormonale.
Perioada preovulatorie: ziua 1- ziua ovulatiei (ziua ovulatiei este variabila pentru fiecare femeie) Durata acestei perioade este variabila. In aceasta perioada mucoasa uterina se pregateste pentru o viitoare sarcina. Mucoasa prolifereaza, adica da nastere unor celule specializate pentru a implanta un eventual ou, unor glande si vase sangvine cu acelasi rol. In ziua ovulatiei, datorita unui varf de secretie hormonala se produce expulzarea ovulului de catre ovar. Trompele uterine, pregatite si ele pentru "captarea" oului, il aspira si il gazduiesc in asteptarea spermatozoidului care il poate fecunda.
Perioada postovulatorie (perioada luteala): ziua ovulatiei - prima zi a urmatoarei sangerari Aceasta perioada are durata fixa: 14 zile. Mecanismele si procesele din aceasta periodada difera in functie de absenta sau prezenta fecundatiei. In cazul fecundatiei (intalnirea ovulului cu psermatozoidul), oul coboara spre uter, se implanteaza in mucoasa acestuia si incepe sa creasca in dimensiuni pentru a da nastere viitorului copil. Daca ovulul nu este fecundat, atunci el este distrus in 24 de ore, iar vasele de sange din mucoasa uterina (care se pregatise pentru implantarea eventualului ou) incep sa se contracte scazand astfel cantitatea de sange care ar trebui sa ajunga la mucoasa. In absenta hranei adusa in mod normal prin sange, mucoasa "moare" si incepe sa se elimine producand din loc in loc micro-hemoragii. Eliminarea mucoasei si a unei cantitati reduse de sange se produce in fiecare luna si poarta numele de menstra (in realitate la o menstra se elimina aproximativ o lingurita de sange - restul este mucoasa si diferite secretii care colorate in rosu dau impresia unei cantitati mai mari de sange). Altfel spus, in fiecare luna partea superficiala a mucoasei uterine este eliminata pentru ca mai apoi sa inceapa sa se refaca. Luna de luna. Fara exceptie incepand de la pubertate si pana la menopauza. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca aceasta permanenta innoire si reinnoire a mucoasei poate fi o cauza de cancer endometrial (cancerul mucoasei uterine). Explicatia lor este logica: orice cancer ia nastere din pricina aparitiei unor celule anormale care tocmai datorita anomaliilor respective se divid anarhic si nu pot fi distruse. Explicatia? Organismul distruge dupa ce recunoaste - iar aceste celule nu sunt recunoscute. Pe de alta parte ele seamana suficient de mult cu celulele corpului pentru a putea fi confundate cu acestea. Oricum ai privi problema, organismului ii este cel putin dificil (sau mai bine spus imposibil) sa distruga celulele canceroase. Cum in fiecare luna celulele mucoasei uterine sunt nevoite sa se divida intens, ele au un risc crescut sa dezvolte anomalii si deci cancer. Cercetatorii sustin ca daca menstra nu ar veni lunar, nu ar fi nevoie nici ca mucoasa sa se innoiasca lunar si prin urmare ar scadea si riscul de cancer endometrial.
Anticonceptionalele si amanarea menstrei Cel mai simplu si mai comun mod de a amana menstruatia este administrarea anticonceptionalelor fara intrerupere. In general un blister de anticonceptionale contine 21 de pastile permitand o pauza de 7 zile in fiecare luna in care poate aparea menstra. Daca dupa terminarea blisterului se administreaza in continuare anticonceptionalele de pe un alt blister atunci nu apare menstruatia. Pe langa protectia pe care o asigura impotriva cancerului de endometru, anticonceptionaelele protejaza si impotriva cancerului de ovar. Din pacate se suspecteaza o legatura intre contraceptivele orale si cancerul de col uterin. Legatura nu a fost dovedita inca de cercetatori.
Garbo
Ultima actualizare: 9 Septembrie 2020 @ 03:09
Garbo - Arta de a trăi frumos!
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri