1. Care este legatura dintre pilule si diferite tipuri de cancer?
Vestea buna e ca anticonceptionalele protejeaza impotriva cancerului de ovar si cel de endometru. Protectia impotriva cancerului de endometru este realizata tocmai prin scaderea numarului de menstre - cercetatorii au ajuns la concluzia ca eliminarea portiunii superficiale a mucoasei uterine in fiecare luna duce in timp la anomalii celulare care pot favoriza aparitia cancerului de endometru. Prin rarirea menstrelor cu ajutorul anticonceptionalelor se rareste frecventa de eliminare a portiunii superficiale a mucoasei si prin urmare scade riscul aparitiei anomaliilor celulare la acest nivel. Vestea proasta este ca se suspecteaza o asociere intre cancerul de col uterin si anticonceptionale, insa cercetatorii nu au reusit sa dovedeasca o legatura clara intre cele doua.
2. Sa fac pauza? Si daca da, cand?
Nu trebuie sa faci pauza decat atunci cand te hotarasti ca vrei sa ramai insarcinata. Intre timp, nu-ti poate dauna sa faci periodic (la 6 luni sau 1 an) o cura de protectoare hepatice, adica sa iei cateva suplimente care protejeaza ficatul timp de o luna.
3. Cat sunt de sigure?
Destul de sigure: in functie de tipul anticonceptionalului folosit (corect!) asigura o protectie de 95% pana la 99%. Nu trebuie sa uiti insa ca nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala.
4. Cum functioneaza?
In principal, anticonceptionalele actioneaza prin 3 mecanisme:
a. impiedica ovulatia, adica eliminarea ovului. In abesnta acestuia este evident imposibila fecundatia.
b. ingroasa mucusul de la nivelul colului uterin formand astfel o bariera impotriva spermatozoizilor. Daca acestia nu pot trece de col, nu vor putea ajunge nici la nivelul uterului, iar mai apoi a trompelor pentru a fecunda un eventual ovul.
c. scad motilitatea trompelor uterine. Drumul spermatozoizilor este antigravitational. Au nevoie, prin urmare de mai multi factori adjuvanti: unul dintre ei este motilitatea trompelor uterine care se contracta astfel incat ajuta la transportul spermatozoizilor catre trompele uterine si deci catre ovul. Anticonceptionalele scad acesta motilitate facand mult mai dificil drumul spermatozoizilor catre trompe.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri