Conform studiului UKPDS (Marea Britanie), desfasurat in perioada 1977-1997, pe 5.097 de persoane cu diabet de tip 2 tratate, numarul deceselor de cauza cardiovasculara creste proportional cu fiecare stadiu de severitate al albuminuriei (indicator de afectare a functiei renale), de la un procent de 51% decese in stadiul de lipsa a afectarii renale, pana la 66% din totalul deceselor pentru pacientii cu microalbuminurie si la 75% din totalul deceselor pentru cei cu macroalbuminurie. Rata de supravietuire la 10 ani pentru pacientii cu diabet este de 87,1% in absenta nefropatiei, de 70,8% pentru pacientii cu microalbuminurie, 65,1% pentru cei cu macroalbuminurie si 8,5% pentru cei cu creatinina plasmatica crescuta (> 2mg/dl) sau tratament de substitutie a functiei renale¹.
Pacientii cu macroalbuminurie au risc mai mare de deces cardiovascular, de aceea acestia sunt candidati prioritari pentru interventii terapeutice de reducere a riscului cardiovascular si tratament renoprotectiv.
In cursul unui program de screening efectuat in 2010 in 11 orase ale tarii, cu suportul sanofi-aventis, in cadrul caruia au fost oferite gratuit medicilor interesati 18.500 de teste pentru determinarea microalbuminuriei, s-a urmarit afectarea de organ tinta - rinichi - la pacientii hipertensivi tratati, cu sau fara diabet. Medicii implicati care au comunicat rezultatele datelor acumulate au relevat procente intre 19% si 86%, cu o valoare mediana de 47% pacienti cu micro- si macroalbuminurie per total date inregistrate .
“Prin interventii terapeutice adecvate, un mare numar al complicatiilor cu risc vital pot fi prevenite la persoanele care sufera de diabet zaharat, boala cardiovasculara sau boala cronica de rinichi. Obiectivul nostru este sa sustinem medicii in educarea si responsabilizarea pacientilor privind necesitatea controalelor medicale periodice, pentru ingrijirea corespunzatoare a bolii cronice de rinichi, asociata sau nu cu diabetul sau cu bolile cardiovasculare. De asemenea, punem la dispozitie o gama larga de solutii terapeutice adaptate nevoilor pacientilor care sufera de aceste tipuri de afectiuni”, a declarat Dr. Ovidiu Saltas-Dabija, Director Medical sanofi-aventis Romania.
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate