IN ACEST ARTICOL:
Despre bioritmul corpului uman au fost scrise numeroase lucrari de stiinta, insa despre bioritmul organelor interne s-au stiut, pana acum, destul de putine lucruri. In cartea 'Aus eigener kraft', Johanna Paungger si Thomas Poppe fac o descriere amanuntita a ritmului functiilor organelor noastre interne.

Unul dintre mecanismele cele mai importante ale organismului uman este bioritmul cotidian al organelor interne. Acest lucru se datoreaza faptului ca noi toti traim intr-un univers ciclic unde orele, zilele, anii, anotimpurile, somnul, respiratia sau bataile inimii se repeta.

Pentru a trai o viata lunga si frumoasa este nevoie sa ne mentinem corpul intr-un ritm corect, atat in interior, cat si in afara noastra. Ca sa reusim acest lucru trebuie sa stim cum functioneaza bioritmul nostru. Pentru a afla, cel mai bine este sa incercam sa analizam o zi din viata noastra, din punctul de vedere al autorilor Johanna Paungger si Thomas Poppe.

Fiecare dintre organele noastre interne functioneaza la capacitate maxima timp de doua ore pe zi in ordinea urmatoare:

7:00 → 9:00 – stomacul
9:00 → 11:00 – splina si pancreasul
11:00 → 13:00 – inima
13:00 → 15:00 – intestinul subtire
15:00 → 17:00 – vezica urinara
17:00 → 19:00 – rinichii
19:00 → 21:00 – circulatia sangelui
21:00 → 23:00 – se produce o acumulare generala de energie
23:00 → 1:00 – vezica biliara
1:00 → 3:00 – ficatul
3:00 → 5:00 – plamanii
5:00 → 7:00 – intestinul gros

Cel mai important lucru dintr-o zi este cum ne trezim dimineata. Haideti sa incercam sa ascultam natura si sa ne gandim cum se trezesc animalele. Ele mai intai se intind pentru a se dezmetici. Nu isi incep ziua in graba. Putem lua exemplu de la ele si astfel sa incercam sa ne trezim linistiti, acordandu-ne cateva clipe de relaxare inainte de orice altceva. Si mai bine este sa ne trezim putin mai devreme decat de obicei pentru a nu ne trezi “cu sufletul la gura”, temandu-ne ca nu avem timp sa rezolvam tot ce ne-am propus in ziua respectiva.

Intre 7:00 si 9:00 stomacul este organul care functioneaza la capacitate maxima, deci indicat este sa luam micul dejun fara sa ne grabim si tinand cont de calitatea si cantitatea alimentelor consumate la aceasta masa.

In intervalul 9:00 – 11:00, splina si pancreasul lucreaza intens, in timp ce stomacul se odihneste. De aceea, in aceasta perioada a zilei, este recomandat sa nu consumam alimente greu de digerat.

Pancreasul regleaza nivelul glicemiei din organism si astfel e de preferat sa nu consumam prea multe dulciuri si sa-i fortam functia. Daca nu functioneaza corect, splina, denumita si “cimitirul trombocitelor”, poate perturba nivelul trombocitelor din sange.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri