IN ACEST ARTICOL:
Despre bioritmul corpului uman au fost scrise numeroase lucrari de stiinta, insa despre bioritmul organelor interne s-au stiut, pana acum, destul de putine lucruri. In cartea 'Aus eigener kraft', Johanna Paungger si Thomas Poppe fac o descriere amanuntita a ritmului functiilor organelor noastre interne.

Multi dintre noi avem imprimata in gandire ideea ca trebuie sa ne culcam devreme, corpul refacandu-se prin somn pana la miezul noptii. Acest concept nu pare totusi sa fie decat o interpretare gresita a ideii ca noi acumulam intens energie intre cele doua ore care pentru organism sunt pline de vitalitate. Acest lucru este cel mai usor vizibil la tineret, care in aceasta perioada se gandeste sa mearga la distractie si nu la somn.

Intre orele 23:00 si 1:00 au loc, la nivel intens, functiile vezicii biliare. Acest organ ce contribuie la digestie poate da mari probleme organismului atunci cand nu functioneaza cum trebuie. In acest interval ar trebui evitate, pe cat posibil, alimentele si bauturile reci. Daca ficatul sau bila sunt disfunctionale, munca desfasurata in perioada noptii este foarte nociva, deoarece aceste doua organe nu au timp sa se refaca.

Ficatul functioneaza la capacitate maxima intre 1:00 si 3:00. Daca are o structura deteriorata, acesta se poate reface prin odihna (somn) si o buna incalzire a corpului.

Functiile ficatului au de suferit din cauza toxicitatii ridicate a alimentelor, alcoolului sau a nicotinei, dar si a stresului. Este foarte important sa retinem faptul ca alcoolul si nicotina au un efect mult mai daunator intre orele 1:00 si 5:00 dimineata.

Plamanii functioneaza cel mai bine intre orele 3:00 si 5:00 dimineata. Multi fumatori au un acces de tuse atunci cand se trezesc deoarece plamanii au lucrat toata noaptea si acum dau afara substantele ce nu trebuie sa existe in organism.

In intervalul orar 5:00 – 7:00, intestinul gros functioneaza intens. Hrana sta in intestinul subtire circa doua ore, iar in intestinul gros, 20. Scaunul subtire indica probleme de digestie in intestinul subtire, iar constipatia pune in evidenta o crestere a toxicitatii organismului.

Bioritmul si schimbarea fusului orar

Poate ca va intrebati ce se intampla in organismul nostru si cum functioneaza bioritmul organelor interne atunci cand plecam in calatorii care schimba fusurile orare.

Cand ajungem intr-un loc unde soarele e pe cer in timp ce orologiul interior al corpului semnalizeaza ca este ora de culcare, functiile tuturor organelor sunt date peste cap si revin la un echilibru functional abia in cateva zile. Pentru a depasi cat mai repede aceasta adaptare este nevoie sa ne cunoastem propriul organism foarte bine si sa cautam o metoda proprie prin care sa ne schimbam ritmul interior. Cel mai important este sa invatam sa calatorim toata viata cu bagaje putine atat material, cat si in inima.

Pentru a fi fericiti si sanatosi este important sa ne ascultam ceasul biologic si sa ne reglam organismul dupa el. Restul lucrurilor vor veni de la sine.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri