Medic dentist generalist Elena Sandulescu
Clinica stomatologica Royal Dental
De cele mai multe ori ajungem la medic atunci cand nu mai suportam durerea, dupa cateva analgezice si nopti pierdute, dandu-ne seama pe scaunul dentistului cat de multe complicatiile au aparut din cauza amanarii. Insa, sunt boli care avanseaza fara ca noi sa simtim vreo durere. Gingivita este asemenea cancerului, se instaleaza, evolueaza si este depistat cand deja a afectat organismul. Ca orice afectiune netratata la timp, un pacient care sufera de gingivita poate ajunge la parodontopatie si chiar pierderea dintilor.
Cum ne putem da seama ca avem aceasta boala?
Daca gingiile sunt rosii, inflamate, sensibile si sangereaza usor la atingeri (in timpul periajului, al mesei), inseamna ca avem gingivita, un semn de alarma si trebuie sa mergem la medicul dentist.
Gingivita reprezinta inflamarea gingiei fara afectarea atasamentului acesteia pe dinte sau os, si este determinata de placa bacteriana si poate fi favorizata de diferiti factori locali si generali. In cazul in care este afectat si osul alveolar vorbim deja despre parodontopatie.
Cine este predispus la gingivita?
Posibilitatea aparitiei acestei boli este mai mare la persoanele fumatoare, cu antecedente in familie, femeile datorita schimbarilor hormonale de-a lungul vietii (menstruatie, sarcina, menopauza, utilizare de anticonceptionale), cei care utilizeaza anumite medicamente (medicamente pentru hipertensiune, antidepresive etc) sau au boli care slabesc sistemul imunitar (diabet, SIDA, leucemie, dieta stricta, stres), sau o dieta saraca in vitamine si minerale. La toate se stabileste cauza si factorul care le-a declansat si se va elimina factorul. Pentru cele genetice se vor lua masuri speciale.
Prevenirea ne protejeaza de tratament
Cea mai buna metoda de prevenire a gingivitei este igiena orala corespunzatoare efectuata zilnic si corect, respectiv periajul dintilor de doua ori pe zi. Prin periaj regulat si corect efectuat, utilizarea unei periute si paste adecvate recomandate de medicul dentist, formarea placii bacteriene va putea fi controlata. Periuta de dinti trebuie schimbata odata la 3 luni. Pentru a imbunatati indepartarea placii bacteriene, periajul dentar trebuie suplimentat de mijloace auxiliare de tipul atei dentare si a periutelor interdentare pentru a curata si zonele greu de igienizat. Foarte importante sunt si vizitele la stomatolog care trebuie efectuate la 6 luni. Daca pacientul prezinta riscuri crescute de afectiuni gingivale acesta va trebui sa vina mai des la stomatolog.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri