Cafeaua reduce riscul de diabet si boala Parkinson
O serie de studii recente au demonstrat efectele benefice ale cafelei in reducerea riscului de diabet tip 2. Dupa ce au analizat datele a 120000 de persone intr-o perioada de 18 ani, cercetatorii de la Harvard au ajuns la concluzia ca cei care beau in fiecare zi 1 - 3 cesti de cafea au un risc semnificativ mai mic de a face diabet in comparatie cu cei care nu sunt consumatori de cafea. Chiar mai surprinzator pare faptul ca acelasi studiu indica o reduce a riscului pentru diabet cu 54% la barbati si 30% al femei in conditiile unui consum de cafea de 6 cesti sau mai mult, fata de persoanele care evita aceasta bautura. Desigur ca la aceasta cantitate de cafea efectele negative tind sa contracareze beneficiul.
Cercetarile au intors rezultate spectaculoase si in ceea ce priveste preventia bolii Parkinson. S-a dovedit ca cei care beau cafea regulat au un risc scazut cu 80% de a face aceasta boala.
Cafeaua protejeaza de afectiuni ale aparatului digestiv
Cancerul de colon prezinta o incidenta mai mica in randul persoanelor consumatoare de cafea fata de restul populatiei. Statistica indica faptul ca doua cesti de cafea pe zi reduc riscul de cancer de colon cu 25%. Cifrele sunt imbucuratoare si in ceea ce priveste ciroza hepatica si litiaza biliara. In plus cafeaua creste secretia biliara si stimuleaza motilitatea intestinala.
Alaturi de aceastea si stomatologia are un aliat in cafea, pentru ca anumite componente care dau gustul amar al cafelei au si proprietati anti-adezive si antibacteriene, prevenind astfel aparitia cariilor denare.
Oamenii de stiinta atribuie aceste beneficii atat cafeinei cat si antioxidantilor continuti in cafea care se pare ca se activeaza in timpul prajirii boabelor. Fata de ceai sau cola, cafeaua contine de trei ori mai multa cafeina, aproximativ 85mg la o cana de cafea. Daca in preventia bolii Parkinson cafeina pare sa detina rolul important, in cazul diabetului responsabili sunt antioxidantii continuti de cafea: anumite tipuri de kinine, tocoferolul , acidul clorogenic, precum si substantele minerale ca magneziul. Toate aceste componente se pare ca imbunatatesc sensibilitatea la insulina si metabolismul glucidic. Asta inseamna ca si cei care beau cafea decafeinizata au de beneficiat de pe urma consumului.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri