In intreaga lume, desi au fost facuti pasi importanti in directia educarii spre un comportament preventiv, sunt tari care nu au inca acces la vaccinuri preventive care ar putea salva vieti si ar putea preveni efectele secundare puternice ale bolii. Meningita virala este mai putin grava. De cele mai multe ori pacientii se recupereaza complet. In schimb, meningita cauzata de bacterii poate determina infectii severe, cu complicatii majore sau chiar deces.
Care sunt bacteriile care cauzeaza meningita?
• Neisseria meningitidis – meningococul;
• Streptococcus pneumoniae - pneumococul;
• Haemophilus influenzae , tipul b (Hib);
• Eschericia coli (E. Coli), prezenta la nou-nascuti;
• Streptococcus agalactiae B, (Group B Strep or GBS), prezent la nou-nascuti;
• Listeria monocytogenes, prezent la nou-nascuti, sau la persoanele cu imunitate scazuta;
• Mycobacteria tuberculosis (Tuberculosis or TB), frecventa in tarile in care tuberculoza este frecventa.
Cele mai periculoase bacterii sunt: meningococul, pneumococul si Haemophilus influenzae. Neisseria meningitidis (meningococul) este o bacterie care se transmite pe cale aerogena (picaturi de saliva) si care se cantoneaza la nivelul mucoasei nazofaringiene. De aici, in anumite circumstante, se propaga mai departe infectand plamanii, pleura, urechea interna sau meningele. Streptococul pneumoniae (pneumicocul) este o bacterie localizata in tractul respirator superior (nazo-faringe). Este unul din principalii agenti patogeni infectiosi la varsta copilariei, transmisibil de la om la om. Haemophilus Influenzae tip b (Hib) este o bacterie care se gaseste si la oamenii sanatosi, la nivelul nasului si al gatului. Doar in conditii speciale bacteria Hib devine patogena (sistem imun imatur sau afectat) si provoaca infectii foarte grave, cum este meningita. Un procent de 2-5% din populatie sunt purtatori sanatosi cu HIb.
Singura modalitate prin care poate fi prevenita meningita este prin vaccinare. Vaccinul are rolul de a imuniza organismul inainte de expunerea la aceste bacterii. Meningococemia severa este una dintre cele mai fulminante infectii cunoscute in practica medicala. Pericolul este cu atat mai mare cu cat, conform avertismentelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, exista o rezistenta din ce in ce mai mare a bacteriei la tratamentele clasice, cu antibiotice.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară