Cine nu a auzit, daca nu chiar a profitat de micutele ace chinezesti? Cate dureri sau insomnii n-au fost ameliorate pentru mai multa vreme cu ajutorul unor banale intepaturi de ac, facute in anumite puncte de pe piele? Cati fumatori inveterati n-au abandonat pentru totdeauna “buruiana mortii” tot doar cu ajutorul catorva intepaturi de ac?
Acupunctura consta, deci, in inteparea anumitor puncte de pe piele, pentru mentinerea starii de sanatate, sau, in conceptia medicinii traditionale chineze, pentru echilibrarea energiilor.
Cu mii de ani in urma, chinezii credeau ca bolile sunt produse de spiritele rele care salasuiesc in corpul omului bolnav. Daca animalele salbatice, spuneau inteleptii vremii, pot fi alungate si chiar rapuse cu pietre, mai ales cu cele ascutite, de ce nu si spiritele rele care provoaca bolile? Si astfel, in baza acestei credinte, ei au inceput sa intepe pielea bolnavilor, mai intai cu pietre foarte ascutite, apoi cu aschii de bambus si oase de animale, iar mai tarziu cu ace confectionate din metale sau aliaje (fier, bronz, aur, argint).Dupa ce chinezii au renuntat a mai crede in demoni, eu au continuat totusi sa trateze bolnavii prin inteparea pielii deoarece constatasera ca, folosind aceasta metoda, usureaza unele suferinte, mai ales durerile.
Cel mai vechi tratat de medicina traditionala, Nei King, scris la indemnul imparatului Huan Ti (2797 – 2696 i. e. n.), cuprinde numeroase informatii despre practicile medicale ale vremii, inclusiv acupunctura.
Din China, acupunctura a patruns in Japonia, Coreea si Vietnam, in secolul al VI-lea.
Prima tara din Europa in care s-a practicat acupunctura a fost Franta, unde a patruns prin intermediul delegatiei trimisa in China de Ludovic al XIV-lea. Aici a fost redactat si primul tratat de acupunctura intr-o limba europeana, de catre abatele Harvieu (1671). Din Franta, acupunctura s-a raspandit, in secolele care au urmat, in toata Europa, apoi in America, unde si astazi este practicata de zeci de mii de medici.
In tara noastra se vorbeste pentru prima data despre acupunctura dupa anul 1930, primele informatii despre o astfel de practica medicala fiind communicate de dr. N. Vatamanu. Acupunctura a fost recunoscuta oficial de Ministerul Sanatatii in 1958, cel dintai serviciu de specialitata luand fiinta, ceva mai tarziu, in cadrul policlinicii Coltea din Bucuresti, sub conducerea profesorului N. N. Gheorghiu.
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice