Utilizat in alimentatie, cosmentica si medicina naturista, proprietatile uleiului de masline au fost apreciate inca din cele mai vechi timpuri. Conform lui Homer, de mai bine de 10 mii de ani maslinul creste pe taramul Greciei. Acesta numea uleiul de masline “aurul lichid”. Maslinul a fost considerat pom sacru potrivit legii lui Solon, iar oricine distrugea un maslin era exilat sau ucis. De-a lungul timpului, maslinul si-a oferit crengutele si frunzele pentru laurii de pe crestetul regilor, iar din uleiul fructului sau au fost unse cele mai nobile frunti ale istoriei. Hipocrate, parintele medicinei, folosea uleiul din masline proaspete pentru a trata unele boli cronice. In Evul Mediu acest ulei era folosit pentru a trata diverse afectiuni ginecologice, ulcere si afectiuni gastrointestinale, nevralgii, folosit ca laxativ etc. Toate aceste utilizari si le-a pastrat si astazi.
Acest ulei este ideal pentru gatit, aceasta pentru ca nu isi pierde proprietatile la incalzire decat peste 210 grade celsius, iar temperetura optima pentru gatit este de 180 de grade Celsius. La temperatura de gatit alte grasimi isi pierd proprietatile si devin toxice.
Ce tratam cu uleiul de masline:
Colesterolul crescut: uleiul de masline scade concentratiile de LDL fara a reduce HDL, protejand in felul acesta impotriva bolilor cardio-vasculare si aterosclerozei.
In cazul hipertensiunii arteriale, s-a dovedit ca uleiul scade tensiunea arteriala sistolica si diastolica.
La nivel gastrointestinal, uleiul de masline are actiuni vindecatoare pentru ulcerul gastro-duodenal, pentru gastrite, dar si pentru afectiuni biliare. Astfel, uleiul de masline ajuta la drenajul biliar si dizolva calculii mici de colesterol. Persoanele cu probleme hepatice sau biliare pot lua 1-2 lingurite inaintea fiecarei mese. In cazul litiazei biliare (prezenta de calculi biliari) se poate amesteca o jumatate de ceasca de ulei de masline cu o jumatate de ceasca de suc de lamaie si se bea seara inainte de culcare.
Osteoporoza: uleiul de masline ajuta la mentinerea densitatii oaselor.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară