IN ACEST ARTICOL:
Incepand cu data de 15 iunie 2011, cuplurile care doresc sa acceseze programul Ministerului Sanatatii de fertilizare in vitro pot depune dosarele la sediul unitatilor sanitare care il deruleaza.
Dosarul medical, respectand criteriile de includere, va fi inregistrat de catre unitatile sanitare participante in program, iar copia acestuia va fi transmisa la Ministerul Sanatatii pentru evaluare. Pentru pastrarea confidentialitatii, copia dosarului va cuprinde doar un cod. Dosarele pentru solicitarea includerii cuplurilor in subprogramul FIV/ET transmise de unitatile sanitare care deruleaza subprogramul se inregistreaza la Registratura Ministerului Sanatatii, in ordinea cronologica a datei de intrare in institutie.

La Ministerul Sanatatii dosarul va fi analizat de catre o Comisie numita prin Ordin de ministru din care vor face parte 5 membri (1 reprezentant Ministerul Sanatatii, 2 medici ginecologi neimplicati direct in reproducerea umana asistata, 1 medic urolog, 1 reprezentant al societatii civile). Comisia se va intruni in primele 5 zile ale fiecarei luni.

Programul este coordonat la nivel national de catre Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului ,,Prof. dr. Alfred Rusescu’’.

In cazul unui dosar aprobat, Ministerul Sanatatii va efectua plata procedurii de fertilizare in vitro, in limita sumei de 6.150 lei, in doua etape:


- 4.920 lei dupa realizarea procedurii de fertilizare ( prelevarea ovocitelor prin punctie foliculara; recoltarea spermei si procesarea acesteia; inseminarea ovocitelor; transferul embrionar)

- 1.230 lei dupa confirmarea finalizarii procedurii FIV/ET cu o sarcina, urmata de nastere.


Pentru asigurarea transparentei in derularea Programului FIV/ET Ministerul Sanatatii va afisa pe site – ul institutiei datele statistice realizate. Reamintim ca anul acesta Ministerul Sanatatii a lansat, in premiera, Programul de fertilizare in vitro si transfer embrionar.

Bugetul programului este de 4 milioane de lei. Ministerul Sanatatii va sustine financiar o sigura procedura de FIV, in limita a 6.150 lei (1500 de euro) pentru 1 cuplu, daca fertilizarea a fost urmata de nastere. Anul acesta vor putea beneficia de programul MS aproximativ 800 de cupluri.

Statistica arata ca, in Romania, in anul 2010, au beneficiat de procedure FIV un numar de 750 cupluri. In afara de Elvetia, Polonia si Irlanda, toate statele europene finanteaza proceduri de reproducere asistata

State ca Marea Britanie, de exemplu compenseaza cate o procedura. In prezent, in Danemarca peste 4% dintre copii se nasc in urma acestor proceduri. In tarile scandinave acest procent este peste 3%, iar in Germania Franta, Marea Britanie, Italia procentul variaza intre 1-1,7% in Ungaria sub 1%. De altfel, rata de succes in Europa al acestor proceduri este de 33-35%, asa cum declara specialistii.

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri