IN ACEST ARTICOL:
Coada soricelului este o planta cu putine pretentii, rezistand la temperaturi inalte cat si scazute. Creste in toate zonele de la campie pana la regiunile subalpine.
Pe langa toate aceste indicatii, coada soricelului are actiuni curative si aspura altor boli :
- avand efect hemostatic, este utilizata in tot soiul de hemoragii: nazale, digestive (gastrice mai ales), hemoroidale, vaginale, urinare etc.
- cu o activitate antiseptica crescuta, coada soricelului poate fi folosita cu incredere in diverse infectii: urinare, hepatice, respiratorii;
- foerte eficace in tratarea racelilor, astmului bronsic, rinitelor acute, rinosinuzitelo;
- aceasta planta prezinta si efecte analgetice, inlaturand durerea. Astfel este indicata in nevralgii, dureri de spate ori reumatice, in osteoporoza, migrene, angina pectorala etc.
- la nivel digestiv, adiacent unor afectiuni enumerate mai sus, coada soricelului are efecte benefice inlaturand inapetenta, balonarile, greturile, senzatia de arsura la stomac etc.
- este indicata in afectiunile hepatice;
- de asemenea coada soricelului este sugerata si in diverse parazitoze intestinale: viermi intestinali, giardioze etc.
Cum folosim Coada soricelului?
Infuzii: se ia o lingurita de plante maruntite si se opareste in ¼ litri de apa. Se lasa putin si se fac infuzii care sunt utile in special pentru afectiunile tractului respirator : sinuzite, rinite, raceli, astm bronsic, hemoragii nazale etc.
Tinctura: florile culese pe timp insorit in a doua jumatate a zilei se introduc intr-o sticla (fara a fi indesate). Peste ele se toarna rachiu de secara sau fructe de 38-40% si se lasa sa stea doua saptamani.
Unguente/alifii: se incalzesc 100 g de unt nesarat sau untura de porc si se adauga 20 g de flori de coada soricelului si frunze de zmeura. Acestea se amesteca dupa care se iau de pe foc. Peste o zi se storc intr-un tifon si se pun in recipiente uscate, pastrandu-se la frigider.
Bai de sezut: 100g de planta se pune intr-un litru de apa, se lasa peste noapte, iar a doua zi se clocoteste, se lasa la racit pana ajunge la o temperatura suportabila si se fac spalaturi.
Un articol de Iulia D.

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri