Despre cancerul de col uterin
Cancerul de col uterin este cauzat de infectii persistente cu tulpini oncogenice ale virusului HPV, asa cum a fost evidentiat si in studiile clinice ale prof. german Harald zur Hausen, care a primit Premiul Nobel pentru Medicina in 2008 pentru descoperirea legaturii dintre infectia HPV si cancerul de col uterin.
Pentru prevenirea imbolnavirii, este nevoie in primul rand de educatie medicala, de vaccinare si de control periodic si test Babes-Papanicolau.
Vaccinul HPV este destinat prevenirii infectiilor cu tulpinile oncogenice HPV 16 si 18 care determina cel putin 70% din toate cazurile de cancer de col uterin; recent s-a descoperit ca vaccinarea poate oferi protectie si dincolo de aceste tulpini (in anumite conditii, vaccinarea previne peste 90% dintre toate cazurile de leziuni pre-canceroase, indiferent de tipul HPV). (Romanowski B- „Long term protection against cervical infection with the human papillomavirus” Human Vaccines 7:2, 161-169; February 2011; Landes Bioscience https://www.landesbioscience.com/journals/13/article/13690/)
Cancerul de col uterin omoara in conditiile in care se ajunge tarziu la medic. Infectiile cu HPV sunt asimptomatice: nu inteapa, nu dor, nu sangereaza iar cand ajung sa aiba aceste manifestari, vorbim de cancer invaziv. In cazul depistarii in stadii precoce, prin test Babes- Papanicolaou, tratamentul cancerului de col uterin se poate face prin interventii chirurgicale de mica amploare. Insa, in cele mai frecvente dintre situatii, din cauza prezentarii tardive la medic, masurile sunt radicale pentru ca atunci cand apar simptomele ingrijoratoare cancerul este intr-un stadiu avansat si necesita histerectomie si/sau anexectomie (scoaterea chirurgicala a uterului cu/ fara inlaturarea ovarelor), chimio si radio-terapie. (Schwartz TS “Human papillomavirus -16/18 candidate vaccine adjuvanted with AS04 and its impact on the incidence of cervical cancer”, Future Drugs Ltd 2007, Vol. 2,(3):293-303)
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară