Raceala la ovare este termenul popular pentru anexita, o boala inflamatorie care cuprinde ovarul, trompele si uneori uterul. Se mai poate numi salpingo-ovarita sau metroanexita (atunci cand atinge si uterul), in functie de anexele pe care boala inflamatorie le intereseaza.
11 Semne ca ai racit la ovare
Cum se manifesta raceala la ovare? Ca orice boala inflamatorie, raceala la ovare (anexita) va avea mai multe simptome serioase. De obicei anexita este bilaterala, dar o parte este mai afectata, parte ce devine mai simptomatica.
Statisticile arata ca o femeie din patru sufera de anexita. De cele mai multe ori este interesata doar trompa uterina.
Principalele simptome ale anexitei:
- Durerea in abdomenul inferior, de obicei mai puternica intr-o singura parte, acolo unde ovarul sau trompa este mai afectata;
- Durerea din abdomenul inferior poate iradia pe picior, intotdeauna in partea interna a coapsei;
- Apare febra;
- Stare generala de rau;
- Frison;
- Stare de greata sau chiar voma;
- Dureri de cap;
- Durerea abdominala poate deveni si mai mare atunci cand anexita nu este diagnosticata si tratata la timp, evoluand cu peritonita;
- Dureri vii la menstruatie, cu sangerari abundente (“hemoragie” menstruala);
- Sangerari vaginale in afara menstruatiei (metroragie);
- Dureri in timpul actului sexual;
Atunci cand aveti aceste simptome sau cateva dintre ele este indicat sa consultati de urgenta medicul. Evolutai acuta a anexitei poate fi spre peritonita, iar evolutia post tratament, daca acesta a fost instaurat tarziu, este infertilitatea.
In mod normal, diagnosticata la timp (aceasta presupune ca pacienta sa se prezinte repede la medic), raceala la ovare se vindeca in totalitate prin antibioterapie, fara urmari neplacute. In unele situatii, anexita se poate croniciza, de aceea este important sa va prezentati cat mai repede la medic.
Care sunt cauzele anexitei?
Pentru a evita raceala la ovare trebuie evitate situatiile care pot duce la infectii vaginale care pot “migra” mai departe spre uter, trompe si ovare. Asadar se recomanda:
- Sa evitati purtarea tampoanelor interne, acestea se pot infecta foarte usor. De asemenea daca le purtati ocazional, este foarte important sa le schimbati la fiecare ora.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară