- Purtarea lenjeriei tanga care favorizeaza alunecarea bacteriilor din zona anala in zona vaginala;
- Folosirea tampoanelor intravaginale - recomandate sunt absorbantele;
- Igiena inadecvata;
- Folosirea hartiei igienice la toaleta din spate spre fata;
- Igiena incorecta a partenerului cu care femeia intretine contacte sexuale neprotejate (fara prezervativ);
- Sexul violent sau excesiv, care duce la stres al mucoasei vaginale, chiar cu aparitia unor fisuri. Chiar si un act sexual normal realizat in afara lubrifierii suficiente a femeii ii poate declansa acesteia neplaceri, preludiul fiind sanatos pentru femeie;
- Spalaturile vaginale – multe femei considera ca spalaturile vaginale fac parte din igiena genitala, ceea ce este gresit inteles. Acestea perturba serios echilibrul florei vaginale.
- Gelurile, sapunurile, parfumurile folosite in zona genitala – acestea pot avea efecte nocive, iritative la nivel genital;
- Imprumutarea lenjeriei intime, prosoapelor sau a altor produse de igiena personala
Cum se manifesta candidoza vaginala?
Principalele simptome ale candidozei sunt:
- Abundenta secretiilor vaginale;
- Secretii vaginale albicioase, de consistenta branzoasa, de cele mai multe ori neinsotite de miros fetid;
- Pot sa apara la unele femei si modificari ale mirosului secretiilor vaginale, acestea capata un miros de peste;
- Mancarimi vaginale si vulvare;
- Usturimi genitale, uneori chiar senzatie puternica de arsura, persistenta;
- Durere sau jena la contactul sexual sau imediat dupa contactul sexual;
- Inflamarea vulvei – a labiilor (in special a labiilor mici), a clitorisului – acestea sunt sensibile, uscate, dureroase, ustura, prezinta mancarimi, uneori mici fisuri care se observa ca pete mici rosii pe slip, culoarea rosiatica, intensa;
- Uneori apar si dureri in abdomenul inferior, simptom care anunta o agravare a bolii.
Cum se trateaza candidoza vaginala?
Tratamentul este specific medical, se recomanda consultul medicului ginecolog. Acesta va cere un test de secretii si eventual si testul Babes-Papanicolau sau alte investigatii. In functie de rezultatele obtinute se va face antibiograma si se va administra taratamentul specific.
Multe femei refuza insa vizita la ginecolog, din motive de timp sau de jena. Acestea adesea recurg la tratamente “empirice”, de aceea in acest sens vom face cateva recomandari: folositi spalaturi vaginale timp de maxim 5 zile cu solutii (plicuri) pe care le gasiti in farmacie. Utilizati de asemenea ovule aplicate intravaginal cat mai profund, ovule cu spectru larg de vinedecare si a caror eliberare nu necesita neaparat prescriptie medicala (de exemplu cele care contin clortrimazol).
Nu renuntati la tratament chiar daca dupa prima zi de aplicare simptomele dispar, este foarte important sa urmati tratamentul pana la capat pentru a nu dobandi rezistenta la acesta. Se poate utiliza si un unguent local, asociat tratamentului de mai sus, care sa amelioreze simptomele de la nivelul vulvei (intrebati farmacistul). Se recomanda sa schimbati des protej-slipul in perioada de tratament (este necesar pentru secretiile abundente). De asemenea evitati contactul sexual in perioada tratamentului si 1-2 zile de la finalizarea acetuia.
Tratamentele naturiste pentru candidoza constau in spalaturi cu ceaiuri medicinale (pelin, rostopasca, musetel, sunatoare) si adoptarea unei diete bogate in fructe, legume si iaurturi. Tratamentele naturiste sunt insa prea putin eficiente fata de cele farmacologice si adesea sunt urmate de recidive frecvente.
Ce complicatii poate da candidoza vaginala?
Complicatiile candidozei apar in special atunci cand boala nu este tratata sau este tratata incorect. Complicatiile pot fi multiple, de la usoare la grave:
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri