Vara este un prieten al organismului, dar poate deveni si un dusman daca nu luam masurile optime de protectie. Expunerea pentru un timp indelungat la razele solare, pielea alba neprotejata corespunzator si expunerea la virusuri in cele mai diferite situatii, de la scaldatul in ape murdare sau cazare in hoteluri improprii, sunt principalii factori de risc pe care trebuie sa ii avem in vedere pentru a avea o piele sanatoasa pe durata verii - potrivit doamnei doctor Mihaela Leventer, medic specialist DermaStyle.
Imbatranirea cutanata prematura (fotoimbatranirea), care se manifesta prin aparitia ridurilor, a petelor cafenii si a cuperozei, se datoreaza exclusiv expunerii prelungite la raze ultraviolete, naturale sau artificiale, fara a folosi o protectie adecvata. Fie ca vorbim despre arsuri solare, atunci cand organismul nu mai poate produce o cantitate suficienta de melanina - pigment protectiv prezent in piele, in par si in membranele ochilor, sau mai grav despre aparitia carcinoamelor, pielea are de suferit daca nu o ii acordam maximum de atentie.
Pentru o protectie adecvata, specialistii recomanda aplicarea lotiunii de protectie solara cu 20-30 de minute inainte de expunerea la soare, pentru a avea timp sa actioneze la suprafata epidermei. Persoanelor cu pielea deschisa la culoare li se recomanda folosirea unui factor de protectie 50+. Tenul trebuie sa respire, asa incat aplicarea unor produse cosmetice (fond de ten, machiaj) in exces sau fara protectie SPF pot dauna tenului in loc sa il infrumuseteze. In zilele calduroase, este preferabil sa evitati baza de machiaj, folosind doar o crema hidratanta cu SPF, afirma specialistii. Daca este neaparata nevoie, aplicati fond de ten si machiaj numai in centrul fetei, evitand linia parului de la baza fruntii.
“Imbatranirea cutanata prematura se datoreaza si folosirii unor produse neadecvate. Luciul de buze, spre exemplu, atrage razele ultraviolete de doua ori mai mult decat rujul, accelerand procesul de imbatranire prematura a zonei, si aparitia cheratozelor actinice sau chiar a cancerului de buza.” declara doamna doctor Mihaela Leventer, fondator DermaStyle.
Nici alunitele nu sunt iubitoare de soare. Alunitele trebuie ferite de soare si observate permanent pentru a vedea daca se maresc sau daca isi schimba forma. Orice modificare sau o alunita cu diametrul mai mare de 6 mm ar trebui sa fie un semnal de alarma. „Este bine ca alunitele sa fie analizate inaintea sezonului estival, pentru ca expunerea la soare poate agrava structura unei alunite care are deja un potential malign. In cazul in care avem o alunita periculoasa, vom sti cat de mult trebuie sa ne protejam de soare pe timpul verii", mai precizeaza doamna dr. Leventer.
Pistruii apar si ei, de obicei, vara fie din cauza expunerii prelungite la soare fie pe baze genetice. Sunt predispuse la aparitia pistruilor persoanele cu un ten deschis sau cu tenul sensibil, insa trebuie retinut ca pistruii nu reprezinta un pericol pentru sanatate. Si ei pot fi tratati, dar dupa trecerea sezonului estival.
Mai multe detalii despre aparitia si tratamentul bolilor de piele pe https://www.dermastyle.ro/boli-de-piele
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri