Comunicat de presa
Conform statisticilor, pacientii romani asteapta cel mai mult din Europa pentru a obtine tratamentul necesar tratarii hepatitei. Liste de asteptare pentru acces la tratament exista in majoritatea statelor Europei, insa durata de timp in care se poate obtine acest tratament se situeaza intre 6 luni si 1 an. In Suedia, de pilda, timpul de asteptare pentru un pacient bolnav de hepatita este de aproximativ 6 luni, in Polonia este in jur de 1 an - situatie intalnita si la vecinii nostri bulgari care asteapta in jur de 1 an pana primesc tratamentul din partea statului.
In Romania pacientii asteapta chiar si 3 ani pana ajung sa isi primeasca tratamentul, timp in care boala se cronicizeaza. Acesta este unul dintre motivele pentru care Romania se afla pe locul doi in Europa, dupa Ungaria, in statisticile privind mortalitatea in urma afectiunilor hepatice cronice. Astfel ca, din 100.000 de persoane, 50 mor anual fie pentru ca nu au ajuns pe listele de asteptare, fie pentru ca s-au aflat pe aceste liste de prea mult timp.
„In Romania se afla in curs de aparitie medicamente noi destinate vindecarii hepatitei, care presupun un timp mai scurt de tratament decat medicamentele existente pe piata in acest moment (intre 6 si 8 luni), cu mai putine efecte adverse si cu o rata de vindecare mai mare. Mai mult, in prezent se efectueaza cercetarea a aproximativ 150 de molecule care pot deveni medicamente ce vor trata hepatita peste 15 de ani.” afirma Cristian Lutan, Director Executiv Adjunct Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).
Hepatita este o problema de sanatate publica, iar timpul de asteptare nu face decat sa agraveze starea de sanatate a pacientilor. Tratament pentru aceasta boala exista, insa lipsa resurselor publice alocate in acest sens este cauza pentru care este limitat accesul bolnavilor la el din faze incipente ale bolii.
Pacientii trec printr-un proces foarte dificil pana sa isi obtina tratamentul de care au nevoie. Desi bolnavul trebuie sa parcurga multe etape birocratice pana la intocmirea dosarului in urma caruia sa fie introdus pe lista de asteptare, cel mai mult timp il petrec dupa ce dosarul a fost aprobat. Pacientii primesc un bon de ordine si raman in asteptare, constienti fiind ca boala li se agraveaza in fiecare zi.
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural