IN ACEST ARTICOL:
In Romania pacientii asteapta chiar si 3 ani pana ajung sa isi primeasca tratamentul, timp in care boala se cronicizeaza. Acesta este unul dintre motivele pentru care Romania se afla pe locul doi in Europa, dupa Ungaria, in statisticile privind mortalitatea in urma afectiunilor hepatice cronice.

Situatia este ingrijoratoare si in ceea ce priveste numarul pacientilor. Statisticile arata ca in aproape 17% dintre cele 12 milioane de persoane care se presupune ca sunt infectate cu virusul hepatitei B si C in intreaga Europa sunt din Romania, ceea ce inseamna in jur de 2 milioane de pacienti. Doar 5. 500 dintre acestia beneficiaza de tratament, restul aflandu-se inca pe listele de asteptare sau nefiind inca diagnosticati. In Polonia, de pilda, sunt 9.000 de pacienti care sufera de hepatita, iar in Bulgaria in jur de 250 de pacienti sunt tratati de hepatita C si peste 200 asteapta tratament pentru hepatita B.

Netratata, hepatita B evolueaza in ciroza hepatica la 30% dintre pacienti, iar virusul hepatic B este responsabil de 70% din cazurile de cancer hepatic primiv. In cazul hepatitei virale C, aproximativ 80% din infectiile acute se cronicizeaza. Un sfert din cei cu hepatita cronica C dezvolta ciroza hepatica, iar unul din cinci pacienti dezvolta cancer hepatic.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 27% dintre români vor să slăbească în medie 10,13 kilograme, iar în topul dietelor se află postul și Dieta NUPO Ana Barbu, consultant în somn și om de televiziune: Toți copiii pot avea nopți foarte bune! Mama epuizată este un mit care trebuie să apună cât de curând Medicii Doğa Seçkin și Hamdullah  Sözen- doi specialiști de top în Ginecologie Oncologică și FIV, la conferința Femeie, ai grijă de tine!

In Romania nu exista un Program National pentru Hepatite, un Program de screening si un Registru Unic al Hepatitelor. Daca ar exista aceste programe, ar fi posibila depistarea unui numar mai mare de pacienti intr-un stadiu incipient al bolii si, implicit, costurile tratamentului ar fi mult mai reduse.

Lista de medicamente compensate din Romania nu a mai fost actualizata din anul 2008, atunci cand s-au adaugat moleculele aprobate de catre EMA pana la data de 27 martie 2007. Aceast lucru inseamna peste 1.000 de zile de la ultima actualizare si un decalaj foarte mare intre nevoile pacientilor si tratamentele disponibile pe piata. In prezent, exista aproximativ 110 molecule si indicatii terapeutice noi care asteapta hotararea Guvernului pentru a fi introduse in lista de compensate.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri