Pentru ca suplimentele pe care le ingurgitam sa fie cat mai bine asimilate de organismul nostru trebuie ca acestea sa fie naturale. Este o recomandare a medicilor si nu ar fi rau sa tinem cont de ea! Ideal este sa apelam la suplimentele nutritive din farmacii doar in cazuri extreme si sa profitam de alimentele vegetale ale primaverii. Acestea sunt bogate in clorofila, saruri de fier si vitamina C, iar legumele specifice sezonului de primavara au un continut ridicat de saruri minerale. Gama de alimente din care puteam alege este una variata: spanac, morcov, ridichi, ceapa verde, mere, papadie, patrunjel, citrice, sparanghel, rosii, varza alba, etc.
In meniul nostru de inceput de primavara putem include cu cea mai mare incredere verdeturile specifice sezonului: salata verde, urzicile si loboda - fie ea alba sau rosie. Urzicile contin pe langa vitaminele A si C si un intreg complex de saruri de fier. Acest aliment ajuta la dezintoxicarea organismului si creste imunitatea la infectii. Morcovul este de asemenea recomandat deoarece contine vitamina A, beta-caroten si este hipocaloric. Pe langa faptul ca actioneaza ca un depurativ al organismului, ceapa verde stimuleaza apetitul si ajuta la reglarea functiilor stomacului.
Pentru tratarea anemiei este recomandata vitamina B12. Vitamina K este antihemoragica, iar rolul sarurilor minerale este acela de a intari organismul. Vegetalele de culoarea verde inchis precum spanacul, sfeclam andivele, ardeii, brocolii sunt bogate in fier si acid folic si sunt antianemice. Salatele verzi abunda in antioxidanti care ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare si contine produsi hormonali precum estrogenul. Laptuca, cunoscuta drept un excelent regenerator al pielii, este un foarte bun sedativ indicat in cazurile de hiperexcitabilitate sexuala. Loboda are proprietati regeneratoare si un continut bogat de fier, magneziu si vitamine. Este indicata in cazul anemiei si al afectiunilor hepatice si renale.
Desi nu un aliment de sezon, rosiile nu trebuie sa lipseasca din alimentatia noastra din aceasta perioada. Acestea sunt o sursa pretioasa de vitamine (contine vitamina B1, B2, B5 si C) si de minerale (potasiu si magneziu). In plus, contin si licopen, un antioxidant ce ajuta la refacerea organismului. Verdeturile au si ele un cuvant important de spus in combaterea asteniei. Patrunjelul este bogat in vitamina C, leusteanul are calitati diuretice, iar mararul este indicat in cazul scclerozei. Pe langa aceste proprietati au si un continut considerabil de acid folic si fier cu proprietati antianemice.
Aveti grija de sanatatea dumneavoastra si consumati cu incredere verdeturile si legumele pe care ni le pune la dispozitie natura. Vitaminele si mineralele pe care le contin duc la recapatarea vitalitatii, a starii de confort fizic si psihic si a bucuriei de a trai. Asa ca, de ce sa nu profitam de ele? Sunt o solutie pe cat de comoda, pe atat de simplu de pus in practica...
Un articol de Dana Negoita
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri