Facand totusi schimbari simple in viata noastra de zi cu zi putem controla factorii de risc si astfel preveni aceasta forma de cancer.
Ce dezvolta cancerul la san? De ce femeile din china nu au cancer de san?
In China, cancerul la san este aproape inexistent, statisticile aratand faptul ca doar o femeie din 10000 moare de aceasta boala, comparativ cu tarile din Europa unde este afectata o femeie din 10.
Nu este nicidecum vorba de faptul ca in China exista mai putina poluare urbana. De exemplu, in Hong Kong rata de cancer la san este de 34 din 10000, foarte mica in comparatie cu cea din Europa. Asadar, altii sunt factorii care influenteaza aceasta boala cumplita, independenti de poluare, urbanizare sau mediu.
Trebuie spus in primul rand ca factorul ce provoaca aceasta problematica afectiune nu este genetic. Cercetarile stiintifice au aratat ca atunci cand chinezii sau japonezii de muta in Occident, pe parcursul unei generatii sau doua, ratele de cancer la san se apropie de cele ale tarii gazda. Acelasi lucru se intampla si atunci cand cei din Orient adopta un stil de viata occidental in Hong Kong. De fapt, cancerul la san mai este numit in China si “boala femeilor bogate” pentru ca numai cei instariti isi pot permite acolo “mancare Honk Kong” (inghetata, spaghete, branza feta etc.) .
Asadar, numarul mare de cazuri de cancer la san are legatura cu stilul de viata al clasei de mijloc din societatea in care traim.
Ce anume este atat de diferit in stilul de viata al chinezilor? La ei de ce nu fac femeile cancer de san?
Abordand problema logic si examinand numeroase studii primul lucru luat in considerare este cantitatea de grasimi din dieta. Cercatatorii au descoperit ca in ani ’80 numai 14% din calorii in dieta chinezilor era din grasimi, comparativ cu 36% in Europa.
Totusi, numeroase femei care tin o dieta echilibrata, scazuta in grasimi si bogata in fibre, sunt predispuse la aceasta boala. Asadar, raspunsul la problema nu este cantitatea de grasimi, ci consumul de produse lactate.
Chinezii nu consuma lactate. Majoritatea dintre ei sufera de intoleranta la lactoza si oricum sunt de parere ca laptele este numai pentru bebelusi. Studiind comportamentul asiaticilor din aceasta tara putem observa cum intotdeauna refuza politicos produsele ce contin lapte. Pentru chinezi, preocuparea celorlalte popoare pentru lactate este privita ca fiind ciudata.
Cercetarile arata faptul ca peste 70% din populatia lumii nu poate digera lactoza, fapt ce i-a determinat pe nutritionisti sa considere ca este o situatie normala a adultilor si nu o deficienta anume. Poate ca natura incearca sa ne spuna ca anumite alimente nu trebuie consumate pentru ca organismul sa ramana sanatos si in putere.
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural