Comunicat de presa
Fumatul este, de obicei, vazut ca o slabiciune relativ inofensiva si tratat cu ingaduinta. In realitate, fumatul este o boala cronica, dependenta de nicotina. Cu cat mai multe tigari fumam intr-o zi, cu atat creste si riscul imbolnavirii. Insa, in ce masura este important momentul in care fumam prima tigara? Riscul la care ne supunem organismul este la fel de mare daca fumam prima tigara de cum ne-am trezit sau dupa un numar de ore?
Un studiu realizat de cercetatorii Colegiului de Medicina Penn State din Marea Britanie, pe un esantion reprezentativ de 4.776 de persoane fumatoare, bolnave de cancer pulmonar si de 2.835 de persoane fumatoare, cu plamani aparent sanatosi, si publicat in revista “Cancer”, arata ca pacientii care fumeaza in primele 30 de minute dupa trezire sunt cu 79% mai predispusi sa dezvolte cancer pulmonar decat cei care amana fumarea primei tigari cel putin cu 1 ora de la momentul trezirii.
Explicatia: Persoanele nerabdatoare sa fumeze prima tigara in prima jumatate de ora de la trezire, inhaleaza o cantitate mare de nicotina pentru a-si satisface nevoia de drog (dat fiind ca in timpul somnului se sisteaza aportul de drog) si, o data cu aceasta, inhaleaza si mai mult gudron – responsabil de efectele toxice ale fumului de tutun. Totodata, studiul arata ca prima tigara fumata in primele 30 de minute de dupa trezire influenteaza modul in care persoana va fuma si restul tigarilor in acea zi. Astfel ca persoana va fuma in acea zi cu aceeasi intensitate pentru a inhala o cantitate mare de nicotina de care are nevoie si, indirect, substantele toxice, cancerigene.
Un alt studiu publicat in revista “Cancer”, realizat, de aceasta data pe un esantion de 1.850 fumatori sanatosi si pe 1.055 fumatori bolnavi de cancer la cap si la gat, a demonstrat ca prima tigara fumata in primele 30 de minute de la trezire creste riscul de imbolnavire de cancer la nivelul capului si al gatului cu 59%.
“Nevoia imperioasa de a aprinde o tigara este manifestarea unei boli: dependenta de nicotina. Iar cand aceasta nevoie este mai acuta, inca de la primele ore ale diminetii, este un semn clar al intensitatii dependentei. Clasificarea internationala a bolilor realizata de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) plaseaza nicotina in randul substantelor care creeaza dependenta, adica este un drog. Prin urmare, dependenta de nicotina care apare ca urmare a consumului de tutun este o tulburare mentala si comportamentala.”, a declarat Dr. Magdalena Ciobanu Coordonatorul Programului National Stop Fumat.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară