Fumatul in primele 30 de minute dupa trezire creste cu 79% riscul imbolnavirii de cancer pulmonar

IN ACEST ARTICOL:
Cu cat mai multe tigari fumam intr-o zi, cu atat creste si riscul imbolnavirii. In ce masura este insa important momentul in care fumam prima tigara? Riscul la care ne supunem organismul este la fel de mare daca fumam prima tigara de cum ne-am trezit sau daca o fumam dupa un numar de ore?

Prof. Karl Fagerstrom din Suedia a propus in urma cu mai mult de 15 ani testul care ii poarta numele si care astazi este acceptat la nivel international ca instrument de evaluare obiectiva a dependentei nicotinice (Anexa 1). Timpul in care se instaleaza dependenta de nicotina depinde de cantitatea de tigari fumata, de varsta de debut, de sex (la femei se instaleaza mai greu dar si renuntarea este mai dificila) dar si de anumiti factori genetici – persoanele care au un defect la nivelul genei ce codifica citocromul P450, o proteina ce participa la degradarea nicotinei, fumeaza mai putin si renunta mai usor.

Este important sa nu ne amagim cu ideea ca suntem ”doar” fumatori ocazionali. Pe langa faptul ca riscam ca, in timp, sa devenim dependenti de nicotina, nu trebuie sa fiti un fumator impatimit pentru a fi expus riscurilor de imbolnavire. Studii recente au demonstrat faptul ca atat la femeile fumatoare cat si la barbati, consumarea a 1 – 4 tigari pe zi este asociata cu un risc semnificativ mai mare de deces in urma bolilor de inima, iar femeile sunt in mod special predispuse spre cancerul pulmonar si spre boli de inima.


“De la o atitudine aparent sociala la boala e doar un pas. Nicotina, livrata prin fumul de tutun, ajunge in 6-7 secunde la creier, unde determina secretia de dopamina, serotonina, noradrenalina, substante care activeaza ”circuitul recompensei” - o retea de neuroni responsabila de producerea starii de satisfactie, a placerii cand faci un anume lucru sau ingerezi, inhalezi o anume substanta. In timp, asocierea tigarii cu anumite momente ale zilei, contexte si stari determina fumatorul sa reactioneze precum in experimentul lui Pavlov: apare stimulul, apare anticiparea recompensei si imediat actiunea pentru obtinerea acesteia – aprinderea tigarii",
a declarat Dr. Magdalena Ciobanu, Coordonatorul Programului National Stop Fumat.

"De aici si necesitatea compulsiva de a intra in posesia tutunului – obiectul care te face sa te simti mai bine sau care iti inlatura un disconfort. Persoana dependenta de nicotina resimte aceasta nevoie cu cea mai mare intensitate dimineata, dupa abstinenta din timpul noptii. Un semnal care nu este urmat de recompensa declanseaza frustrare. Semnalul poate fi insa atat extern (ocaziile care ”nu merg” fara o tigara) cat si intern (scaderea concentratiei sanguine a nicotinei sub nivelul care mentine activ circuitul recompensei).”, adauga specialistul.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri