Programul de tratament invaziv al infarctului miocardic acut a fost elaborat si implementat, in premiera, anul trecut de catre Ministerul Sanatatii si se deruleaza incepand cu luna august 2010. Scopul programului de tratament invaziv al infarctului miocardic acut este acela de a trata corect infarctul.
Programul de tratament invaziv al infarctului miocardic acut, lansat de catre Ministerul Sanatatii anul trecut, este considerat de specialisti un succes.
Dupa un an de la lansare, evaluarea medicilor cardiologi arata ca 4052 de pacienti au beneficiat, gratuit, de tratament de specialitate in cadrul programului, 88% dintre acestia (3547) fiind reperfuzati prin angioplastie primara. Incepand cu luna noiembrie s-a realizat o medie lunara de 320 angioplastii. Initial, programul isi propunea tratarea unui numar de 3500 de pacienti anual.
Angioplastia primara este un procedeu care trebuie aplicat pacientului, in primele 12 ore de la producerea infarctului miocardic si care consta in dezobstructia arterelor coronariene si introducerea unui stent, adica a unui dispozitiv medical sub forma unui cilindru care mentine artera deschisa.
Programul de tratament invaziv al infarctului miocardic acut a fost elaborat si implementat, in premiera, anul trecut de catre Ministerul Sanatatii si se deruleaza incepand cu luna august 2010. Un astfel de program era necesar deoarece diagnosticul si tratamentul de reperfuzie in infarctul miocardic acut in Romania se afla sub standardele existente in tarile din Uniunea Europeana.
Programul MS este implementat in 10 centre specializate din spitalele din Bucuresti, Iasi, Timisoara, Tg. Mures si Cluj Napoca. Costul mediu pentru un pacient este de 4 300 lei.
Scopul programului este acela de a trata corect infarctul, conform ghidurilor europene, prin accesul rapid al majoritatii pacientilor la reperfuzie prin cateterizm si dezobstructie, precum si prin asigurarea 24 ore din 24 a facilitatii de reperfuzie interventionala in centrele implicate.
Este foarte important faptul ca mortalitatea intraspitaliceasca la pacientii cu infarct miocardic acut a scazut in centrele respective cu aproximativ 15%.
Anul trecut programul a beneficiat de un buget de aproximativ 12.940 mii de lei.
“Vom continua finantarea acestui program si anul viitor.”, a declarat ministrul Sanatatii, RITLI Ladislau.
Garbo
Ultima actualizare: 30 Noiembrie -0001 @ 12:11
Garbo - Arta de a trăi frumos!
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate