Multe persoane experimenteaza odata cu venirea primaverii o serie de simptome precum stranutul, ochii rosii, nasul infundat sau dureri de cap. Toate acestea sunt manifestari sugestive ale alergiilor de primavara.
Alergiile sunt afectiuni extrem de variate, determinate de un raspuns exagerat al sistemului imunitar cand organismul vine in contact cu substante numite alergene. Alergiile sunt strans legate de sensibilitatea organismului fata de astfel de substante, motiv pentru care nu toate persoanele au simptome pentru acelasi alergen, ci doar acele persoane care au anumite caracteristici ale sistemului imunitar.
Semnele de alergie variaza de la caz la caz ca forma de manifestare si intensitate, dar de regula cuprind stranutul, nasul infundat, tusea, lacrimarea, ochii rosii, mancarimea ochilor si a pielii, aparitia de pete rosii pe tegument, oboseala, insa nu de putine ori pot capata aspecte mai severe precum ingreunarea respiratiei, senzatie de sufocare, chiar precipitarea unor crize de astm sau soc anafilactic, acesta din urma punand in pericol viata persoanei datorita modificarilor cardiovasculare pe care le produce (hipotensiune, stop cardiac)
In majoritatea cazurilor alergiile de primavara afecteaza copiii, adolescentii si adultii tineri, deopotriva barbati si femei si se amelioreaza odata cu inaintarea in varsta.
De ce sunt unele persoane alergice?
Substratul alergiilor, adica procesul din organism ce genereaza alergia, este o reactie de hipersensibilitate, transmisa ereditar. Sistemul imunitar are un raspuns aberant cand organismul vine in contact cu anumite substante care se gasesc din abundenta in mediu, in acest sezon. O parte din aceste substante pot fi descoperite cu anumite teste alergologice, astfel, persoana putand evita factorul declansator al alergiei. De multe ori nu se poate descoperi cauza alergiei, in alte cazuri aceasta fiind determinata de mai multe substante.
Un rol major in manifestarea afectiunii il au poluarea, praful, starea psihica si alimentatia. Insa, pentru milioane de oameni, alergiile de primavara sunt provocate adesea de polen. Polenurile sunt particule microscopice eliberate de plante sau parti din plante masculine ce sunt purtate de curentii de aer, pasari sau insecte la plante sau parti din plante feminine pentru fertilizare. Acestea dureaza de regula pana la inceputul verii, dar uneori se pot extinde si in lunile de toamna.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară