IN ACEST ARTICOL:
Cate dintre noi constientizeaza cu adevarat cat rau ne facem cu fiecare tigara pe care o ducem la gura?
Prin fumat celulele din mucoasa orala si faringian sunt distruse, dand nastere unor celule anormale ce se vor dezvolta in cancer. Si fumatorul pasiv poate dezvolta aceasta boala deoarece si in saliva acestuia se regasesc constituentii fumului de tigara. Fumatul mai poate duce de asemenea la aparitia gingivitei, simturile gustative fiind mult diminuate. Sansele unui ex fumator de a face cancer al cavitatii bucale vor fi egale cu ale unui nefumator abia dupa 10 ani de cand a incetat sa mai fumeze. La nivelul cavitatii bucale, fumatul predispune si la aparitia cancerul de buza si de limba si a candidozei.

Fumatul - declansator de boli

Printre afectiunile respiratorii cele mai grave la care predispune fumatul pe o perioada de timp indelungata se numara emfizemul pulmonar, cancerul pulmonar sau cancerul de laringe. O alta boala respiratorie este bronsita cronica, care constituie a patra cauza de mortalitate din lume. Fumatul prezinta un factor de risc si pentru bolile cardio-vasculare, fumatul prelungit ducand in timp la cresterea tensiunii arteriale si la accelerarea batailor inimii, la diminuarea volumului vaselor de sange. In acelasi timp, fumatul impiedica oxigenarea normala a sangelui in corp, favorizeaza depunerea de grasimi pe peretii arterelor, accelerand aparitia artrosclerozei. Riscul aparitiei infarctului este marit din cauza blocajelor din circulatia sangelui. Si stomacul poate avea de suferit dn cauza fumatului deoarece substantele inhalate prin fumat favorizeaza secretia acida, ducand la aparitia ulcerului. Fumatorii au un sistem imunitar deficitar, capacitatea organismului de rezistenta la infectii fiind mult redusa. Recuperarea orgasnimului este mai lenta si se face cu dificultate.

La barbati, fumatul in exces cauzeaza impotenta si diminuarea hormonilor sexuali, predispunand la aparitia cancerului sistemulului reproducator. Menstruatia femeilor poate deveni neregulata, apetitul sexual scade din cauza ca hormonii sexuali sunt predispusi la disparitie, riscul aparitiei cancerului la san si a celui de col uterin creste. Din cauza unei proaste circulatii a sangelui apare senzatia de picioare si maini inghetate. Fumatul in mod abuziv mai poate cauza si aparitia osteoporozei, a anemiei sau chiar a acneei.

Femeile ar trebui sa aiba foarte mare grija deoarece fumul pe care ele il inhaleaza poate avea efecte ireversibile asupra fetusului. Fumatul incetineste cresterea si dezvoltarea fatului si exista posibilitatea unei nasteri premature. De asemenea, apare riscul de a avea un copil cu o greutate mai mica decat cea normala, ceea ce predispune la handicapuri grave precum paralizie cerebrala, retardare mintala sau la probleme de invatare. Daca persoana insarcinata inceteaza sa fumeze pana la sfarsitul primului trimestru de sarcina, pericolul de a avea un copil cu o greutate sub cea normala este egal cu cel la care este expus si o nefumatatoare. Mai stiati ca, in cazul femeilor, fumatul poate cauza probleme legate de fertilitate? Conform unui studiu din Marea Britanie, se pare ca fumatoarele sunt mai predispuse decat nefumatoarele la infertilitate, jumatate dintre ele avand sanse mai reduse de a ramane insarcinate in primul an de incercari.

Un articol de Dana Negoita
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Dermatologii avertizează: Zahărul poate accelera ridurile și îmbătrânirea pielii Nu poți ține post 40 de zile? Poți începe cu doar 5 zile pentru a simți deja efectele benefice ale detoxifierii în corp și minte Protecția solară nu este doar pentru vară: Cum și de ce să-ți protejezi pielea pe tot parcursul anului

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri