Elasticitatea tumorilor canceroase este redusa fata de cea a tumorilor necanceroase, astfel ca metoda poate diferentia, cu o acuratete ce ajunge la 90%, tumorile maligne (canceroase) de tumorile benigne (necanceroase). Acest tip de ecografie este aplicabil tumorilor de dimensiuni mici, sub 2 cm, ceea ce implica o diagnosticare precoce a cancerului mamar si respectiv un tratament in stadiu incipient cu o crestere a ratei de vindecare a bolii.
Pentru oricare dimensiuni ale tumorii, sonoelatografia are o specificitate de 93% si o sensibilitate de 80%, o putere predictiva pozitiva de 85,3% si o putere predictiva negativa de 90,3%. Sensibilitatea e mai buna pentru leziuni sub 5 mm, iar specificitatea pentru leziuni de peste 10 mm.
Cum functioneaza sonoelastografia?
Sonoelastografia foloseste unde transversale de amplitudine si frecventa joasa care sunt propagate prin organele interne pentru a masura proprietatile elastice ale unui tesut. Pentru realizarea investigatiei medicii folosesc o sonda speciala pentru scanarea sanului. Rezultatul examinarii e interpretat conform unei scale de culori, de la rosu pana la albastru, numerotata de la unu la cinci, in functie de gravitatea bolii.
Culoarea rosie indica o elasticitate mare a sanului. O tumora cu elasticitate scazuta inseamna cancer, iar culoarea predominanta este albastru intens. Unul dintre avantajele acestei investigatii este lipsa durerii. In plus, este non-invaziva, sanul nu este iradiat si nu sunt efecte secundare. De asemenea, metoda poate sa fie folosita si pentru alte investigatii medicale la nivelul unor tesuturi moi si dificil de evaluat: tiroida, prostata, pancreas, ficat, la nivelul sistemului vascular si musculoscheletal. Pretul investigatiei este in jur de 150 de lei.
Avantajele sonoelastografiei
Aceasta metoda de diagnosticare a cancerului de san prezinta mai multe plusuri: e complet neinvaziva si neiradianta, implica costuri reduse si o perioada de timp foarte scurta pentru obtinerea rezultatului. Deoarece ofera pe loc informatii despre natura maligna sau benigna a formatiunilor tumorale, prin utilizarea elastografiei se poate reduce numarul biopsiilor (biopsia fiind o metoda de analiza invaziva, scumpa si care necesita minim 2 saptamani pentru aflarea rezultatului).
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri