Periajul dentar trebuie sa devina un obicei pe care il practicam dupa fiecare masa principala a zilei, punandu-se accent asupra periajului efectuat seara, dupa cina. Alimentele raman in spatiile interdentare pe o perioada de 6-8 ore (atat cat dureaza perioada somnului), ceea ce duce la crearea de conditii mai mult decat favorabile dezvoltarii de microbi. Si pentru ca nu putem apela tot timpul la periuta dentala, guma de mestecat poate constitui una dintre solutiile cele mai la indemana atata timp cat nu contine zahar. Acizii din gura sunt neutralizati si are loc un proces de curatare si stimulare a salivei. Se recomanda schimbarea periutei la un interval de sase saptamani. Exista astazi mai mult de 25 de metode de periaj dentar, dar una dintre cele mai eficiente este metoda verticala. Acest periaj se efectueaza de sus in jos, delicat si fara brutalitate, evitand ranirea gingiilor, de la un capat la altul al extremitatilor dintilor, prin miscari rotative. Timpul optim al unui periaj este de trei minute, iar periuta trebuie tinuta la un unghi de 45 de grade fata de suprafata dintilor.
Un regim alimentar rational
Cantitatea si calitatea alimentelor pe care le consumam conteaza extrem de mult atunci cand vine vorba despre mentinerea unei danturi sanatoase. Un stil alimentar adecvat constituie o garantie a integritatii tesuturilor dentare, iar probleme ale danturii apar atunci cand nu mai este mentinut echilibrul calitativ. Se stie ca un consum prea mic de proteine duce la marirea frecventei cariilor, pe cand grasimile consumate in exces micsoreaza riscul aparitiei cariilor. Si poate parea putin credibil, dar o alimentatie prea bogata si prea rafinata poate duce si ea la aparitia cariilor. Printre zaharurile cele mai periculoase care ataca echilibrul biologic al cavitatii bucale se numara zaharoza, fructoza, glucoza, lactoza si maltoza. La polul opus, printre cele mai putin periculoase zaharuri se afla dextrina si amidonul.
Printre alimentele cu un continut bogat de zaharuri se numara produsele rafinate precum painea, orezul, pastele fainoase sau grisul (contin 80-90% zaharuri) si cerealele (au 70-80% zaharuri). Este recomandata evitarea alimentelor ce contin zahar in cantitati crescute (bomboane, acadele, etc.). In cantitate prea mare, zaharul duce la o modificare a ph-ului cavitatii bucale, ducand la formarea rapida de carii. Daca ne dorim o alimentatie rationala care sa previna aparitia cariilor trebuie sa tinem cont de urmatoarele:
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri