Alimentele nepreparate (salate, fructe) trebuie consumate in stare proaspata, bine spalate, provenind din surse sigure si corect depozitate inaintea consumului. Alimentele care sufera un proces de preparare (diferite mancaruri, sosuri etc) trebuie consumate intr-un termen optim de la momentul prepararii, iar daca nu sunt consumate imediat dupa preparare, atunci trebuie depozitate in conditii optime, in frigider si pregatite corespunzator inaintea consumului.
Mancarea usor alterabila (alimente cu maioneza, smantana, anumite branzeturi, ou, lebar, carnati, alte mezeluri) se consuma imediat sau intr-un interval foarte scurt de timp dupa preparare. Daca nu se consuma imediat, trebuie depozitate corespunzator in frigider.
Nu se recomanda consumul de alimente expirate, incorect depozitate pana la consum sau alimentele ale caror proprietati organoleptice s-au schimbat (miros, gust, culoare). O atentie deosebita trebuie acordata preparatelor din carne provenite preparate “in casa” (carnati, caltabosi, lebar, toba). Pentru siguranta dumneavoastra carnea si organele trebuie sa provina de la animale verificate si avizate de veterinari. Procedeele utilizate la preparare trebuie de asemenea sa se desfasoare respectand normele de igiena si evitand contactul cu instrumente contaminate sau neigienizate corespunzator. Ulterior prepararii este obligatorie depozitarea acestor alimente perisabile in frigider/congelator. Este bine de stiut ca aceste produse contin cantitati importante de proteine de slaba calitate si de grasimi, nefiind recomandate pentru persoanele care au afectiuni cardio-vasculare, hepatice, gastrice obezitate sau diabet. Produsele afumate trebuie evitate intrucat prin afumare se produc cantitati importante de nitriti, acestia fiind un factor de risc in aparitia cancerului gastric.
Carnea trebuie sa fie bine preparata termic. Se recomanda evitarea prepararii prin prajire, alternativele fiind prepararea prin fierbere, la gratar sau cuptor. Pentru sanatatea dumneavoastra este recomandat consumul de carne slaba (pui, curcan, peste), evitarea carnii grase si calorice (porc, vanat). Daca suferiti de constipatie nu uitati ca aceasta situatie se poate agrava prin consumul excesiv de carne si inadecvat de fibre. Consumul de carne rosie poate de asemenea crea probleme pentru persoanele care sufera de guta.
Mancarurile cu sosuri, maioneze se recomanda sa se consume in cantitati moderate, preferabil in prima parte a zilei. Continutul in sare al preparatelor de sarbatori este foarte important. Excesul de sare poate contribui la cresterea tensiunii arteriale in cazul persoanelor cu hipertensiune sau cu o predispozitie la hipertensiune arteriala. De asemenea consumul excesiv de sare poate pune probleme persoanelor cu afectiuni nefrologice, urologice sau diabet. Si consumul de condimente trebuie sa fie atent, desi condimentele iuti pot favoriza digestia, in exces pot provoca probleme persoanelor cu afectiuni biliare, hepatice, gastro-intestinale sau a persoanelor care au hemoroizi.
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural