Alcoolul
Este contraidicat consumul excesiv de alcool. Consumul acestuia necesita o atentie sporita intrucat acesta creeaza o serie de probleme: creste presiunea arteriala a sangelui, creste cantitatea de enzime hepatice necesare descompunerii acestuia, creste activitatea sistemului nervos central si favorizeaza aparitia tulburarilor gastro-intestinale. Cu toate acestea, de Sarbatori se consuma mari cantitati de alcool sub diverse forme. Vinul rosu este bautura sezonului si trebuie consumat cat mai natural, fara aditivi (pentru a evita migrenele) si de asemenea nu trebuie uitat ca beneficiile sale scad cu cresterea cantitatii consumate.
Vodca este alcool pur si care prin metabolizare se transforma in compusi toxici, deci trebuie monitorizata cu atentie cantitatea consumata. Dincolo de efectul imediat al alcoolului de excitant la nivel cerebral se instaleaza si efectul deprimant al sistemului nervos central. Depresia apare frecvent in cazul consumatorilor de alcool ca si tendinta spre agresivitate si comportament antisocial. Pentru a se evita astfel de stari este recomandat consumul de bauturi slab alcolizate in cantitate moderata si totodata indiferent de cantitatea de alcool consumata, NU va urcati la volan.
Dulciurile
Dulciurile sunt parca mai apetisante in perioada sarbatorilor si diversitatea ofertei poate fi extrem de tentanta.
Daca doriti sa aveti grija de silueta trebuie insa sa consumati moderat din deliciile dulci. Varianta fructelor poate fi o alternativa mult mai sanatoasa. Daca suferiti de diabet, excluderea dulciurilor care contin zahar este vitala pentru evitarea dezechilibrarii diabetului sau chiar pentru evitarea instalarii starilor hiperglicemice, inclusiv a comei.Bauturile carbogazoase
Nu uitati sa consumati o cantitate optima de lichide, in special apa, ceaiuri sau sucuri naturale, neindulcite si fara conservanti. Consumul bauturilor carbogazoase determina aparitia balonarii iar continutul lor in coloranti, conservanti, aditivi si zahar poate declansa reactii gastro-intestinale sau chiar cutanat-alergice. Persoanele care prezinta alergii de orce tip trebuie sa consume cu mare atentie preparatele care contin alergeni: ou, miere, sau preparate care contin coloranti, conservanti si aditivi alimentari (mezeluri, sucuri, prajituri procesate etc). Riscul de aparitie a urticariei in randul acestor persoane este ridicat.
In perioada sarbatorilor este benefic sa consumati fructe si legume care vor contribui astfel atat la sanatatea dumneavoastra prin aportul de vitamine si minerale cat si la un tranzit intestinal optim.
Informatii oferite de Centrul Medical Medsana
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate