Primul studiu national ce evalueaza serviciile medicale specializate adresate persoanelor cu consum problematic de alcool evidentiaza nevoia de servicii medicale si sociale specializate pentru acest grup la risc.
Expertii ALIAT au initiat primul studiu national, multistratificat, al carui scop principal a fost documentarea situatiei actuale a serviciilor medicale si sociale adresate persoanelor cu un consum problematic de alcool.
Obiectivul studiului:
Obiectivul asumat al acestei cercetari a fost documentarea ofertei si cererii de servicii medicale disponibile in cazul persoanelor cu consum problematic de alcool, in cadrul unitatilor medicale din sistemul public si privat de sanatate din Romania.
Metodologia studiului:
Pentru realizarea studiului s-a plecat de la un esantion reprezentativ concentrat pe 3 publicuri tinta: persoane care beneficiaza de servicii medicale pentru o tulburare legata de consumul de alcool (603 respondenti), persoane care au un consum problematic de alcool, dar nu apeleaza la servicii medicale (601 respondenti), si medici (medici psihiatri, medici de familie, medici specialisti, dar si profesionisti cheie din cadrul sistemului de servicii medicale si sociale care adreseaza aceasta problematica, insumand 546 respondenti). Studiul are o marja de eroare de 4%.
Selectia respondentilor s-a facut aleatoriu, iar datele au fost culese prin intermediul aplicarii chestionarului sociologic si a interviului sociologic semi-structurat, elaborat de specialistii ALIAT. Culegerea datelor a avut loc in intervalul 1 octombrie – 15 noiembrie 2011, la nivelul tuturor celor 8 euroregiuni ale tarii, echipa implicata in derularea acestuia fiind formata din peste 30 de specialisti.
Studiul a primit avizul Comisiei de Etica a Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala din cadrul Universitatii din Bucuresti.
Concluzii:
Concluziile studiului aduc in discutie problemele majore cu care medicii, pacientii lor, dar si persoanele cu un consum problematic de alcool din populatia generala se confrunta in abordarea acestui fenomen.
1. Lipsa programelor de formare, obligatorii si continue in curricula universitara si postuniversitara
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri