15 Decembrie 2011 publicat în Sanatate 15 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Primul studiu national ce evalueaza serviciile medicale specializate adresate persoanelor cu consum problematic de alcool evidentiaza nevoia de servicii medicale si sociale specializate pentru acest grup la risc.
In ansamblu, medicii parte a grupurilor tinta nu urmeaza deloc, sau urmeaza foarte putin programe de formare in domeniul prevenirii si tratarii abuzului si dependentei de alcool.


Cu toate ca 76% dintre medicii psihiatri intervievati considera ca aceste programe sunt foarte utile, peste 50% dintre ei nu au urmat un curs de formare in ultimii 3 ani. 33% nu au urmat niciodata un astfel de curs. Situatia este si mai pronuntata in randul medicilor de familie si al celor de alte specializari, unde 65% nu au participat niciodata la un program de formare in domeniul consumului problematic de alcool, desi acelasi procent considera ca aceste informatii sunt foarte utile pentru practica lor medicala.


Tot in acest sens, marea majoritate a medicilor (peste 80%, indiferent de specializare) nu stiu de existenta unor programe de formare obligatorie sau continua in domeniul tratamentului abuzului si dependentei de substante.


Cei mai multi dintre medicii psihiatri (48%) intervievati considera ca principala nevoie de dezvoltare in cadrul sistemului actual de tratament este instruirea personalului (urmata la scurta distanta de cresterea numarului de unitati si dotarea acestora).


2. Stigmatizarea persoanelor cu un consum problematic de alcool


Atat medicii, cat si pacientii sunt de acord ca stigmatizarea tulburarilor legate de consumul de alcool este principala bariera in calea accesarii serviciilor de catre cei care ar avea nevoie de acestea.


Majoritatea medicilor, pacientilor si persoanelor cu un consum problematic de alcool din populatia generala care nu au apelat la servicii au recunoscut ca principala bariera in calea accesarii serviciilor de catre persoanele cu un consum problematic de alcool este stigma, rusinea si oprobiul social de a fi identificat ca avand o problema cu alcoolul.


Astfel, 70% dintre medicii specialisti intervievati, peste 50% dintre persoanele care beneficiaza de servicii pentru tratarea acestei probleme si 80% dintre persoanele cu un consum problematic de alcool care nu au apelat la servicii specializate au identificat stigmatizarea ca principala bariera in accesarea acestor servicii.

3. Sistemul de servicii de sanatate din domeniul consumului problematic de alcool


Serviciile nu reusesc sa ajunga la patura mai tanara a populatiei, cu o problematica mai putin severa. Femeile sunt mult sub-reprezentate printre beneficiarii serviciilor de sanatate.

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri