Electromiografia este formata din doua etape si anume: eletroneurografia in care, prin aplicarea unor stimuli electrici, este evaluata conducerea motorie si senzitiva prin nervii periferici, si electromiografia in care, cu ajutorul unui electrod ac aplicat in muschi, se evalueaza afectarea acestuia.
Examenul detectarii activitatii musculare consta in inregistrarea activitatii electrice spontane a unui muschi, mai intai in repaus, apoi in cursul unei miscari voluntare, cu ajutorul unui electrod, cel mai des in forma de ac, infundat in muschi prin piele si legat la un aparat care furnizeaza pe un ecran si pe hartie un grafic, succesiune a unor unde sub forma de limba, fiecare reprezentand contractia unei unitati motorii (grupa de celule musculare comandate de una si aceeasi celula nervoasa).
Examenul de stimulare si de detectare a activitatii musculare se bazeaza pe aceleasi principii dar procedeaza in mod diferit, stimuland un nerv printr-un curent electric de scurta durata, nedureros. Nervul declanseaza atunci propriile reactii electrice care se propaga in toata lungimea sa inainte de a fi transmise muschiului corespunzator, de unde ele sunt culese. Se poate astfel, pe de o parte sa se calculeze viteza de conductie prin nerv si, pe de alta parte, sa se studieze conductia neuromusculara.
Procedura si costurile electromiografiei
Acele sunt de unica folosinta iar intreaga procedura poate fi moderat dureroasa si poate produce singerare usoara. In momentul introducerii acurilor (electrozilor) pana la nivelul muschilor este posibil sa resimtiti o senzatie de disconfort fizic, asemanator unor punctii (injectii intramusculare). Dupa efectuarea electromiografiei veti simti o usoare durere la nivelul muschilor testati, durere care va disparea dupa cateva zile.
Electromiografia nu prezinta riscuri majore. Este posibil sa resimtiti timp de cateva zile o usoara durere la nivelul muschilor care au fost testati.
Nici una dintre cele doua proceduri nu necesita pregatiri speciale. Pacientii pot minca, pot lua medicamente. In cazul administrarii unui anumit tip de medicatie precum cel cu anticoagulante sau antiagregante se recoamda intreruperea temporara, cu 4-5 zile inainte de investigatie. De asemenea nu exista nici un risc ca supunerea la investigatie sa agraveze evolutia bolii, a mai explicat Dr. Tudor Dimitrie Lupescu.
Examenul se desfasoara intr-un cabinet medical sau in regim de consultatie spitaliceasca, fara o pregatire deosebita, si dureaza intre 20 si 30 minute. O astfel de investigatie porneste de la pretul de 220 lei.
Comunicat de presa al Centrului Medical Focus
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară