Sfântul Vasile cel Mare, sfântul sărbătorit în cea dintâi zi a Noului An. Tradiții și obiceiuri pentru 1 Ianuarie și un an bun!

30 Decembrie 2020 publicat în Sărbatori 99 share-uri

IN ACEST ARTICOL:

Sfântul Vasile cel Mare este un sfânt de seamă în ortodoxie, cel dintâi sfânt menționat în anul calendaristic, iar Ziua Anului Nou și a Sfântului Vasile trebuie să fie cinstită cum se cuvine, cu iubire, gânduri și fapte bune, dar și cu veselie. 

Dacă se întâmplă să verși vin pe masă din greșeală sau spargi un pahar, în loc să te enervezi, percepe-l ca pe un semn de bun augur, belșug și mai ales noroc, de care vei avea parte tot restul anului. De asemenea, se spune că vinul este musai să se afle pe mese astăzi, acesta fiind un simbol al vitalității și al vieții.

În ziua Sfântului Vasile și a Anului Nou, în anumite zone ale țării femeile joacă fusul și furcă pentru ca peste an cânepa să crească mare și vânjoasă.

O altă tradiție ne arată că pentru a avea spor în ceea ce faci în anul care tocmai începe, în ziua Anului Nou este indicat să folosești de trei ori unealta cu care lucrezi în restul anului.

Iar orice gânduri ai avea în această zi, încearcă să le înlături pe cele negative și rele și să îți menții gândurile cele bune ca să îți meargă bine tot anul. Începutul de an este unul de reînnoire spirituală și energetică și de aceea se crede că este bine să nu te superi în această zi, să nu te cerți, să nu întristezi, ci să te bucuri și veselești în schimb.

Pe de altă parte, tradiția ne spune că nu este bine să dormi de Sfântul Vasile căci vei avea tendința de a dormi tot anul.

Vremea din ziua Sfântului Vasile cel Mare este și ea un indicator al vremii din anul respectiv. Spre exemplu, dacă va fi ninsoare, se spune că în acel an va fi mult belșug de roade, iar dacă va fi senin și liniștit, va urma o primăvară mai fără ploi, dar un an bun.

În unele zone ale Moldovei, există un alt obicei de a prognoza vremea. Astfel, se pun la adăpost 12 coji de ceapă (fiecare coajă de ceapă simbolizând fiecare din cele 12 luni ale anului) în care s-au pus sare, iar a doua zi se va verifica statusul acestora pentru a afla în care lună va ploua și în care nu. În cazul în care într-o anumită coajă de ceapă s-a adunat apa înseamnă că luna respectivă va fi ploioasă, iar dacă nu, secetoasă.

Foto fr si main: By Art Stocker /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri