Ce ne puteți spune despre voi, femeile din spatele Atelier Bolero?
“Eu am ales să fac haine, pentru că mi-a plăcut de mică să îmbrac păpuși cusute de mână. La vârsta de șase ani, am învățat singură să cos la o mașină de cusut Ileana.
Am și avut un accident, mi-a trecut acul prin unul dintre degete. Apoi, ușor, ușor, am descoperit revistele Burda, iar primele haine în care am investit mai mult timp și mai multă muncă, dar și mai multă aplecare, a fost la banchetul de clasa a-VIII-a, când am purtat o ținută făcută integral după un tipar din revista Burda și cusută la mașina mea de-acasă Ileana. Așadar, a rămas undeva acolo, în sufletul meu, o dorință, o pasiune care m-au adus aici, în acest business.
Eu și Anca nu suntem la prima afacere, noi am mai avut o afacere în domeniul medical, mai exact distribuție de produse de radiologie, acum 20 de ani. Atelier Bolero este un business pe care îl facem cu pasiune, pe când acela a fost doar o oportunitate. Este drept, poate că nu am ales un moment foarte bun, noi ne-am lansat chiar la începutul pandemiei, în februarie, când a apărut primul caz de coronavirus în România, dar acest lucru nu ne-a descurajat.... Am fost un mic producător care nu a închis pe perioada pandemiei, dar ne-am schimbat un pic stilul după ce a trecut perioada aceasta de lucru în birouri, iar oamenii au început să lucreze de acasă, sau, ulterior, hibrid- acasă-birouri.” (Ecaterina Nicolescu)
“Eu lucrez în vânzări de tehnologie de peste 20 de ani, la o companie multinațională, unde sunt manager pe o regiune din Europa care include acum cinci țări. Am descoperit croitoria ca o terapie ocupațională. Se știe că atunci când lucrezi în vânzări ai întotdeauna target, iar stresul este inevitabil...
Într-o perioadă dificilă, s-a întâmplat să montez o canapea și am descoperit că activitatea fizică mă deconectează de stresul profesional.
Am reflectat atunci ce să fac, iar soțul meu mi-a sugerat să-i fac cămăși, el fiind foarte înalt și găsind foarte rar cămăși de lungimea potrivită. Așa am cumpărat prima mașină de cusut, am început să studiez tutoriale și fiind nativ înzestrată cu îndemânare, am reușit să fac prima cămașă , unul dintre cele mai complexe produse vestimentare. Astfel, am descoperit acest hobby care a devenit una dintre cele mai intense pasiuni. O altă pasiune este cooking-ul și mă bucur când prietenii mei se inspiră din rețetele pe care le public pe canalul meu de YouTube -Rețete Inspirate. Dar, să revenim la croitorie!
După ce am făcut în România un curs de croitorie de șase luni, am plecat la London College of Fashion și am studiat tehnici avansate de cusut. Din întreg procesul de realizare a unui produs: design, croit și cusut, ultima etapă îmi place cel mai mult. Un aspect foarte important și care ne ajută enorm, este faptul că avem competențe diferite și complementare pentru a ne putea realiza in-house propriile colecții. Atelier Bolero nu înseamnă doar Anca și Ketty, cu noi sunt Marina și Marci, alături de care am plecat la drum de la bun început și suntem cumva, cel puțin în această etapă, self-suficient, fiecare având roluri bine stabilite. Unul dintre diferențiatorii cu care am dorit să venim și care nu se poate transmite online este calitatea produselor, modul în care sunt realizate și cusute, iar acest nivel de calitate se poate asigura doar lucrând produsele în atelierul nostru. (Anca Balaș)
De unde acest nume pentru un atelier de haine? De ce Bolero?
“Numele nu l-am dat noi... În echipa nostră există un coleg care e implicat doar cu ideile în ceea ce inseamna Atelier Bolero. Se ocupă de partea de soft și este foarte creativ în scris. Este absolvent de filosofie. Am făcut un brain storming - ne-am întrebat ce nume să punem studioului nostru, iar el a venit cu acest nume - ATELIER BOLERO care ne-a plăcut, de altfel foarte mult și așa a rămas.”
Cui vă adresați prin realizările voastre?
„Am lansat prima colecție cu produse destinate femeilor din zona corporate, dar după ce a început pandemia, ne-am orientat și spre stilul neo-minimalism soft, cu tăieturi grafice și clare, ușor de purtat, din materiale ce permit dinamica specifică vieții de zi cu zi. Însă chiar și pentru produsele smart casual, mizăm pe eleganță. Ne adresăm femeii urbane care are foarte multe provocări, care trebuie să se adapteze în fiecare zi, care trebuie să se mențină echilibrată și rafinată în tot zgomotul din jur și care știe să își construiască o alură unică, expresivă, modernă și rafinată. Target-ul nostru este undeva medium-high, pentru că ne-am propus să creăm piese care sunt partea unei garderobe ideale pentru orice femeie. Astfel, avem o zonă de adresabilitate mai largă - de la 15 ani, poate până la 55.”
Care este feedback-ul celor care cumpără hainele Atelier Bolero?
„Feedback-ul este zero retururi! Asta cred că spune tot! În momentul în care noi primim o comandă, confirmăm dimensiunile clientului, produsul este ambalat într-un mod deosebit, astfel încât experiența clientului, sau a clientei să fie cea mai bună. Cutia de transport este personalizată, cutia din interior are fereastră, se vede produsul, există o scrisoare, un mesaj, detalii care fac diferența.”
Cum vă diferențiați? Ce aduceți nou pe o piață destul de încărcată de tot ce înseamnă modă de atelier?
“Cunoaștem foarte bine segmentul căruia ne adresăm. Noi am plecat către o țintă clară - femeile ca noi, care merg, poate, la mall și nu își găsesc o ținută așa cum și-o doresc, prin crearea unei ținute cu piese care sunt esențiale în garderoba unei femei. Plec dimineața la birou, dar seara am un eveniment, sau ies cu fetele în oraș și am nevoie de ceva versatil în acest sens. Avem ținute la care schimb doar pantoful și se pot transforma în ceva minunat pentru un eveniment de seară. Ne diferențiem și prin calitatea extraordinară a produselor. Este un lucru în care investim foarte mult timp și suntem foarte atente cum realizăm fiecare produs.”
Ce textile folosiți pentru creațiile voastre?
“Cumpărăm țesături din Grecia și găsim o combinație de fibre, care chiar dacă au un anumit procent de fibre artificiale în conținut, ele în contact cu pielea noastră se simt foarte bine și îți asigură și confortul și întreținerea produselor este mult mai ușoară. Avem și produse din fibre naturale, dar cu mențiunea că ele sunt mai dificil de întreținut pentru că trebuie călcate cu mai multă atenție. Așadar, veți găsi bumbac, in, vâscoză, materiale care nu sunt foarte șifonabile. Tricourile care poartă semnătura Atelier Bolero au în conținut vâscoză și o mătase artificială care asigură respirabilitate și nu e deloc pretențios. Fiecare produs pe care îl realizăm este testat de noi. Știm cum va arăta după ce este spălat, după ce este călcat, după ce este purtat. Interacțiunea cu acel produs să fie una plăcută, să nu iei bluza și să o uiți în garderobă pentru că nu-ți place cum se comportă materialul”.
Cum se nasc ideile, ce vă inspiră?
“Plecăm de la un tipar de bază, de la imagini, apoi aducem detalii. O bluză simplă poate avea până la final mâneci ample, sau un guler special, sau poate volane... Plecăm de la modele simple care să îmbrăce mai multe siluete, mai multe tipuri de conformații. Ideile se nasc pe parcurs. De asemenea, suntem atelierul care personalizează hainele după dorința clientelor.”
Tricoul, semnătura Atelierului Bolero?
„Broderia de pe tricoul din Atelier Bolero este realizată cu o tehnică aparte. T-shirt-ul manufacturat este o creație unică, realizată de noi pe o bază de T-shirt simplu, urban, pe care a fost intervenit manual, în modalități grafice complexe, cu fire metalice aurii sau argintii, în desene complicate, diverse și dificil de construit. Tehnica de coasere și apoi de a blazona este specifică brandului nostru. Cei care mi-au vândut mașinile de cusut au rămas foarte surprinși de modul în care pot să fac această cusătură. Este adevărat că totul implică foarte multă muncă manuală pentru că nu realizăm broderia la mașină de brodat, unde doar apeși pe un buton pentru realizarea acesteia. Nu am văzut nicăieri această broderie. Este o linie continuă, care îți amintește de un tablou, sau poate un medalion. Un tricou pe care îl poți îmbrăca și seara. Foarte multe produse sunt realizate din tricoul de bază, iar un exemplu foarte elocvent sunt rochiile. Am făcut multe combinații cu piele ecologică de foarte bună calitate.”
Pregătiți o colecție de vară? Știu deja că aveți un produs marcă înregistrată la OSIM, ce ne puteți spune despre acesta?
“Da, pregătim o colecție de vară cu rochii din vâscoză, cu multe imprimeuri florale și culori deschise. Pregătim un produs pentru care am obținut marcă înregistrată de la OSIM. Este vorba de un pantalon cu o betelie inteligentă, pentru care am lucrat foarte mult timp să îl definitivăm. O betelie telescopică ce ajută ca pantalonul să se potrivească după circumferința șoldului. În momentul în care îți cumperi un pantalon, problema e că ori îți vine la șold și nu-ți vine în talie, ori invers. Noi ne-am gândit să îți vină pe șold și să îți ajustezi betelia, dar într-un mod in care chiar dacă este realizată printr-un sistem inserții cu elastic, betelia să nu se încrețească.”
Unde vindeți, unde putem găsi hainele semnate Atelier Bolero?
„Pe site- https://www.atelierbolero.ro/, dar avem o colaborare și cu un magazin fizic din Brașov.”
Atelier Bolero si pe Facebook: www.facebook.com/atelierbolero
Instagram: www.instagram.com/atelierbolero/
Din echipa Garbo fac parte încă de la vârsta primelor mele angajări. Aici am „crescut”, am prins aripi de jurnalist și am căpătat o experiență bogată și mai ales frumoasă. Ca orice om ce scrie, amprenta credințelor...
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri