Stiu ca este un cuvant totusi dur, pe care, tocmai de aceea, veti avea tendinta de a-l respinge cu repeziciune.
Din pacate, ascunde intr-adevar foarte multa suferinta. Si ne este atat de greu sa recunoastem discriminarea, fiindca opiniile generale ne domina, fiindca ceea ce este universal devine norma, eliminand cu brutalitate si ignoranta, diferentele dintre oameni si… impartindu-le in “bune” si “rele”.
In acelasi mod, femininul si masculinul au fost incadrate cultural, in cele doua categorii, iar intrebarea pe care ne-o punem, din momentul cand miscarea feminista a inceput sa isi faca simtita prezenta, a fost si este fireasca: “de ce aceasta segregare?” De ce neaparat “bine” in ceea ce priveste masculinul, in timp ce femeiescului i-au fost atribuite mai curand valente malefice (cu exceptia functiei materne).
“Corect ar fi fost ca umanitatea sa celebreze ambele tipologii ale existentei omenesti”, imi spun adesea, iar in momentul cand scriu aceste fraze si ori de cate ori pledez pentru subiectul vizibilitatii femeilor, ma gandesc si la mine insami, la
faptul ca as vrea sa nu imi mai fie luata in deradere sensibilitatea, uneori lacrimile, modul de actiona si de a ma comporta… cu foarte multa “feminitate”.Faptul ca nu vreau sa imi fie anulate toate eforturile pe care le-am acumulat pana acum, pe parcursul formarii mele… si asta pentru simplul motiv ca sunt femieie. Pentru ca nu vreau sa imi fie furat dreptul de a visa in continuare la ceea ce vreau sa devin, fara a elimina rolul de mama, dar in acelasi timp, considerandu-l congruent cu alte idealuri…
Pentru ca as vrea ca societatea sa aprecieze mai tare valente de natura feminina si sa le traduca in politici publice si facilitati pentru acestea, adaptandu-se le nevoile si modul de a fi al femeilor si la nevoile lor diferite…
Cum sunt privite femeile...
De la invizibilitatea femeilor ca modele in spatiul public, in discursul cultural al manualelor, al mass-mediei, de aici cred ca incepe discriminarea, iar depistarea fenomenului nu poate fi facuta decat prin deconstructia relatiei de opozitie dintre DOMINANT si ALTERITATE.
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice