La inceput deci, Ziua Femeii era un evniment politic, dar cu timpul si-a pierdut din semnificatiile reale, devenind simplu, o ocazie pentru barbati de a-si exprima iubirea fata de femeile din jurul lor, intr-un mod asemanator zilei de Valentine’s Day.
La noi, sarbatoarea de 8 Martie se impleteste cu traditia locala a Martisorului, fiind considerata de catre multi si Ziua Mamei, aceasta fiind o reminiscenta a ideologiei comuniste.
Dar 8 Martie este mai mult decat atat! 8 Martie insemana in primul rand o celebrare a realizarilor femeilor si in acelasi timp o reafirmare a dorintei de lupta pentru drepturi si egalitate! Sa ne reamintim cele mai importante momente ale acestei lupte:
1857
Originea Zilei Internationale a Femeii o gasim la mijlocul secolului XIX. In data de 8 Martie 1857, la New York, muncitoarele de la fabricile de textile au iesit in strada pentru a protesta impotriva conditiilor inumane de munca si a salariilor foarte mici. Femeile au fost dispersate cu brutalitate de politie.
1908
In data de 8 Martie 1908, 15 mii de femei au marsaluit la New York, cerand sa le fie micsorata ziua de munca, salarii mai bune, dreptul la vot si incetarea exploatarii copiilor pentru munca. Sloganul lor era: “Paine si Trandafiri”, painea simbolizand securitatea economica iar trandafirii, o imbunatatire a calitatii vietii lor.
Aceasta revolta pentru drepturi a femeilor a fost curand asimilata de catre Miscarea socialista. In luna mai a aceluiasi an, Partidul Socialist din America a stabilit ca ultima duminica a lunii februarie sa devina Ziua Nationala a Femeii.
1909
Prima Zi Nationala a Femeii a fost celebrata in Statele Unite in data de 28 Februarie 1909.
1910
La nivel international, organizatiile socialiste din intreaga lume s-au intalnit in anul 1910, la Copenhaga, in Danemarca. In cadrul acelei intalniri, Internationala Socialista a propus o Zi Internationala a Femeii.
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural