1911
In data de 19 martie 1911, Ziua Internationala a Femeii a fost sarbatorita pentru prima data in Austria, Danemarca, Germania si Elvetia. In acea zi, peste un milion de barbati si femei au iesit in strada pentru o serie de revendicari.
Un alt moment istoric pentru lupta femeilor si pentru insemnatatea zilei de 8 Martie, este tragedia de la fabrica Triangle Shirtwaist – New York, din 25 martie 1911, cand intr-un incendiu cauzat de nerespectarea sigurantei angajatilor, au murit peste 140 de oameni, majoritatea femei. Tragedia a scos in strada peste 100.000 de protestatari, femei si barbati.
1913-1914
Ziua Internationala a Femeii devenise si un mecanism de protest impotriva Primului Razboi Mondial. Femeile ruse au sarbatorit prima lor zi internationala a femeilor in ultima duminica a lui februarie. In toata Europa, un an mai tarziu, femeile au marsaluit pentru pace si pentru a-si sustine cauzele.
1917
Patru ani mai tarziu, in anul 1917, dupa ce doua milioane de soldati rusi pierisera pe front, mamele, sotiile si fiicele lor au iesit in strada in ultima duminica a lui februarie pentru a protesta impotriva razboiului. “Paine si pace” era sloganul lor.
1977
In anul 1977, Organizatia Natunilor Unite si-a asumat responsabilitatea pentru adoptarea unei zile internationale a femeii. In acel an, Adunarea Generala ONU a adoptat Rezolutia 32/142, invitand fiecare tara sa proclame, orice zi a anului, in acord cu obiceiurile si traditiile sale, ca “Zi a Natiunilor Unite pentru Drepturile Femeii si Pace Internationala”. Nu a fost mentionata in mod specific data de 8 martie, insa multe tari au ales sa celebreze femeile in aceasta zi.
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural