Consideram ca aceasta este una dintre cele mai importante decizii politice care a fost luata in favoarea femeilor din Romania in ultimii douazeci de ani.
Din pacate, adoptarea legii a venit intr-un moment socant – tragedia din Dorobanti. Doua femei au fost omorite si alte sase persoane ranite de catre un sot orbit de ura. Telviziunile si presa scrisa comenteaza cu aplomb: „Daca legea violentei domestice ar fi fost in vigoare, aceasta tragedie ar fi putut fi evitata”.
Dupa o lunga serie de presiuni din partea societatii civile, la data de 28 februarie, plenul Camerei Deputatilor a adoptat la vot final proiectul care modifica legea privind prevenirea si combaterea violentei in familie, prin introducerea ordinului de protectie si a ordinului de restrictie in acest domeniu. (Antena 3) Initiativa legislativa a fost adoptata cu 166 voturi pentru, trei impotriva si doua abtineri. Chiar de Ziua Femeii, presedintele Traian Basescu a promulgat aceasta lege:
"Am promulgat Legea cu protectia femeilor in familie. Cred ca este cel mai serios mesaj. Si nici nu era sosita, am cerut-o de la Parlament sa mi-o dea repede, ca sa o promulg azi. Asa ca nu o sa mai fiti batute acasa de barbati. Daca va mai atinge cineva cu altceva decat o floare, sa mearga in puscarie", a declarat Basescu.
Tragedia din Dorobanti ar fi putut fi evitata
In Romania s-au facut presiuni imense pentru schimbarea Legii violentei domestice si pentru adoptarea Ordinului de Protectie si a Ordinului de Restrictie si asta pentru ca mentalitatea generala a societatii considera ca violenta domestica este o problema minora, care apartine usilor inchise.
Pentru ca mentalitatea generala mentine femeile intr-o perpetuua stare de vulnerabilitatea acasa, pe strada si la serviciu.
Cate femei au fost batute si cate femei au murit fara ca mass-media sau politicienii sa considere ca violenta domestica este cu adevarat o problema? Oare cati vecini si-au pus vata in urechi fara sa indrazneasca sa intervina atunci cand tipetele din apartamentul vecin deveneau insuportabile, considerand ca ceea ce se intampla nu e treaba lor?
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural