Societatea civila nu este de acord cu acest proiect de lege
In consecinta, 22 de organiztii neguvernamentale resping cu fermitate acest proiect legislativ care aminteste atat de mult de sumbrii ani comunisti. Aceste organizatii neguvernamentale solicita Executivului sa respinga propunerea legislativa privind infiintarea cabinetelor de consiliere pentru criza de sarcina, care, in opinia reprezentantilor societatii civile, isi propune "manipularea deciziilor personale ale pacientelor".
Tudorina Mihai, activista feminista si memebra a Asociatiei Front, ONG care a aderat cererii adresate Guvernului, completeaza:
"O solutie mult mai buna de a reduce rata avorturilor din Romania este sa se actioneze la nivelul educatiei. Ministerul Sanatatii trebuie sa investeasca in campanii de informare a populatiei asupra importantei folosirii mijloacelor de contraceptie. Accesul la mijloacele de contraceptie trebuie facilitat prin subventii. In scoli trebuie introdusa educatia sexuala. In Romania nu nu se face educatie sexuala in scoli iar CNA a interzis acum un an reclamele la prezervative inainte de miezul noptii.
Acest tip de pudibonderie a autoritatilor conduce la slaba informare a populatiei asupra mijloacelor contraceptive si la multe sarcini nedorite. In educatie si campanii de informare trebuie cautata solutia, nu in fortarea femeilor, prin presiuni psihologice, de a renunta la avort.
Proiectul propus de Dugulescu-Barbu nu prevede o simpla consultatie la psiholog, cum s-ar crede. Prevede o terapie de inspaimantare a femeilor prin prezentarea unor poze cu embrioni si fetusi avortati si a unor filmulete cu procedura de intrerupere a sarcinii. Femeia care solicita un avort va fi obligata sa-si faca ecografie pentru a vedea embrionul din pantece si va fi obligata sa primeasca informatii extinse despre posibilele riscuri ale interventiei, multe cu probabilitate redusa de a aparea, iar altele nefundamentate stiintific, de exemplu ca avortul poate duce la cancer de san sau la cancer de col uterin.
In Legea Pacientului din Romania se prevede dreptul la informare al pacientului dar si dreptul lui de a nu primi informatii cand nu doreste. Initiatorii proiectului de lege vor sa schimbe dreptul cu o obligatie la informare, conditionand actul medical de sedinta de consiliere. Tipul de consiliere prevazut de proiectul legislativ practic ii obliga pe psihologi sa actioneze impotriva pacientilor, incalcand deontologia lor profesionala.
Psihologul este specialistul care trebuie sa ofere suport pacientului pentru a-l ajuta sa depaseasca un moment dificil, nu sa-l terorizeze pentru a-i induce o anumita decizie, cum ar fi decizia de pastrare a sarcinii nedorite. Un psiholog nu poate sa-i arate pacientei filmulete ca sa-i creeze o stare de panica si sa-i schimbe decizia de a face avort".
Foto front si main: Shutterstock_60124147 04/21/2011, Used under license from Shutterstock.com
Foto pg. 1: Shutterstock_12411484 03/31/2011, Used under license from Shutterstock.com
pg. 2: fotografie de la protestul impotriva taierii indemnizatiei pentru concediul de crestere a copilului
Foto pg. 3: Shutterstock_150264, 09/26/2008, Used under license from Shutterstock.com
de Iulia Sima
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice