Inca de anul trecut, Alianta TATA (Alianta Antidiscriminare a Tuturor Taticilor) a trimis la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) o sesizare prin care se arata ca manualele din Romania, aprobate de catre Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS), “discrimineaza tatal, prezentandu-l drept un parinte de rang inferior”.
Aceasta cauza a fost discutata miercuri, 11 aprilie, in cadrul unei mese rotunde organizate de catre CNCD reprezentat de domnul Cristian Jura in parteneriat cu Asociatia FRONT, printre cei prezenti aflandu-se si reprezentanta Asociatiei Mame pentru Mame, Ana Maita, care a sustinut la randul ei, pozitia taticilor.
Dezbaterea s-a dovedit a fi una extrem de incitanta, toti cei prezenti fiind de accord asupra faptului ca manualele scolare aduc un mare deserviciu atat femeilor cat si barbatilor, prezentandu-i pe acestia in roluri prestabilite, conform unor sterotipuri, stereotipuri care influenteaza foarte tare modul cum copiii, aflati la o varsta frageda, percep realitatile sociale. Adica, barbatii nu sunt prezentati in ipostaze parentale, ca avand grija de cei mici de exemplu. Iar femeile nu sunt prezentate ca fiind lidere.
Abecedarul jigneste tatii?
“Sunt tata, sunt parinte, am doua fetite in clasa 1, deci au abecedarele pe masa; am considerat ca aceste manuale sunt jignitoare si cu privire la mame si cu privire la tati”, a spus presedintele Asociatiei TATA – Bogdan Draghici. Totusi, participantii prezenti la aceasta intalnire nu au putut sa cada de acord asupra unei privinte: Daca manualele demonstreaza, conform definitiei discriminarii, ca barbatii nu sunt discriminati, ba chiar ca ei sunt avantajati in sfera publica, de reprezentarea pe care o ofera manualele, cum putem sa consideram ca tatii ar fi discriminati?
Iata in ce mod prezinta abecedarul ambele genuri:
- “Barbatii sunt domnitori, preoti, militari, au profesii active, creative si/sau de autoritate – sunt scriitori, compozitori, aviatori, marinari, politisti.
- In schimb, femeile sunt mai putin prezente si apar preponderent in profesii de invatatoare sau profesoare (35% din total), bibliotecare, croitorese, tesatoare, doctorite pediatre. Deci, din acest punct de vedere nu putem deloc sa afirmam ca barbatii ar fi discriminati. De asemenea, spatiul privat dominat de femei, este mult mai putin prezent in manuale in comparatie cu spatiul public”. (Blogul Medusei) - Concluzie a cercetarii „Aspectele de gen si valorile promovate de manualele din ciclul primar” realizata in perioada octombrie 2010 – ianuarie 2011 de masterful „Politici, Gen si Minoritati” din cadrul SNSPA (Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative).
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară