15 Noiembrie 2012 publicat în Social 48 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Universul continua sa ne fascineze, sa ne bucure cu frumusetea sa. Mai mult decat atat, privirea ridicata mirata spre cerul instelat este poate, cea mai frumoasa exprimare nonverbala a unui spirit creativ si plin de curiozitate. Iata 10 lucruri fascinante pe care nu le stiai despre stele:

3. Stelele nu clipesc

Stelele nu clipesc (scanteiaza), asa cum credem noi si mai ales atunci cand se afla aproape de orizont. Sirius, de exemplu, se intampla sa straluceasca, sa scanteieze atat de tare uneori, incat foarte multi oameni o raporteaza ca fiind un OZN! 

Dar de fapt, aceasta stralucire nu este o proprietate a stelelelor, ci mai degraba o proprietate a atmosferei turbulente a Pamantului. Pe masura ce lumina unei stele strabate atmosfera, mai ales atunci cand steaua apare la orizont, ea trebuie sa treaca prin mai multe straturi si densitati diferite, astfel incat ceea ce vedem noi este acea stralucire. Deasupra atmosferei Pamantului... stelele nu scanteiaza.

2. Poti sa vezi la 20 de quadrilioane de mile departare, cel putin!

Intr-o noapte buna, poti sa vezi la cel putin 20 de quadrilioane de mile departare cu usurinta! De exemplu, la 19 quadrilioane de mile departare, se afla steaua Deneb in Constelatia Cygnus, care este o stea proeminenta in fiecare seara de toamna si iarna. Deneb este atat de stralucitoare incat poate fi vazuta de oriunde din Emisfera Nordica.

Si Galaxiile Andromeda si Triangulum pot fi vazute cu usurinta, dar in anumite conditii, ele aflandu-se la 15 si 18 quintilioane de mile departare!

1. Gaurile negre nu absorb materia

Gaurile negre de masa stelara se formeaza prin colapsul stelelor de masa mare intr-o supernova la sfarsitul vietii lor. (Wikipedia)

Multi scriitori descriu gaurile negre ca absorbind tot ce este in jurul lor. Gaurile negre nu absorb materia din jur dupa modelul unui aspirator, asa cum credeam.

De fapt, materia este trasa in gaura neagra de catre o forta gravitationala imensa. Ca sa putem vizualiza, este mai degraba ca si cand am cadea intr-o groapa si nu ca si cand am fi fost absorbiti de catre aceasta.

Graviatia este o forta fundamentala in Natura si toata materia are aceasta proprietate. Cand ceva este tras intr-o gaura neagra, procesul seamana mai mult cu un peste prins in undita de catre un pescar, decat felul in care in mod inexorabil acesta este atras intr-o cascada. Din punct de vedere fizic, sa facem aceasta diferenta este fundamental, subliniaza Earthsky.org.
 

Foto fr si main: By Albert Barr /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri