20 Noiembrie 2012 publicat în Social 144 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Nu stiu daca si voi, ca si mine, va puneti foarte des intrebarea: 'Ce inseamna normalitatea? E normal sa vezi doar uratenie in jur? E normal sa ii vezi pe oameni plini de ura si frustrari? Sa ii vezi cum toata suferinta si micimea lor interioara si-o revarsa in mod violent asupra celorlalti?' Din pacate, intr-o societate patriarhala, in jocul asta de putere, femeile sunt principala tinta.

Si raspunsul este unul cat se poate de evident: nu. Chiar nu cred ca este normal sa vad peste tot in jurul meu cum femeile sunt denigrate, cum sunt reduse la statutul de nimic si cum violenta indreptata impotriva lor pare a fi un lucru atat de... banal si cum ea este promovata prin toate canalele si mijloacele de comunicare - in mass-media sau in viata de zi cu zi.

Nu am ales sa scriem acest material intamplator acum. A inceput o saptamana care va fi dedicata condamnarii violentei impotriva femeilor, cu multe actiuni la care va invitam sa aderati, pentru ca pe 25 noiembrie este marcata chiar Ziua Internationala impotriva violentei indreptata asupra femeilor.

...violenta impotriva femeilor, o REALITATE

Decodificare mesajelor din cultura populara este o alta modalitate prin care putem sa facem un portret al societatii de acum. Am ales 3 melodii romanesti in mare voga, care au impreuna peste 12 milioane de vizualizari pe YouTube, adica jumatate din populatia Romaniei.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. AVON lansează campania Color Up Your Summer Look, alături de hitul Dulce amară, piesa manifesto semnată de Irina Rimes Top 3 lucruri pe care le poţi face în sezonul rece pentru a rămâne în formă Top 10 cele mai căutate destinații de vacanță de europeni în 2024

Imensa popularitate a acestor produse culturale (cum sunt ele denumite teoretic) va va convinge ca „valorile” care sunt transmise prin intermediul acestor melodii, fac parte din mentalul colectiv. Veti afla ca in mentalul colectiv al romanilor exista credinta ca femeile merita sa fie lovite, sa fie obligate sa faca sex, sau sa execute anumite scene pornografice, ca ele nu valoreaza nimic si ca merita sa fie dispretuite din adancul sufletului, pentru ca doar asa, MASCULINITATEA capata relevanta, in toata "desavarsirea" sa.

Da, e trist!

Wikipedia da o explicatie foarte clara si accesibila oricui, cu privire la misoginia din cultura hip hop, dar misoginia este prezenta in toata cultura populara (popular culture*): „Misoginia, in cultura hip hop se refera la versuri, la clipuri sau alte aspecte care sustin, glorifica si justifica faptul ca este normal ca femeile sa fie exploatate, obiectificate si transformate in victime.

Cum îi învățăm pe copii despre igienă: 5 sfaturi utile pentru părinți 9 metode creative de a-ți crea amintiri de neuitat în timpul sarcinii LOUIS TOMLINSON ȘI TOM GRENNAN VIN PENTRU PRIMA DATĂ LA FESTIVALUL UNTOLD!

Misoginia din muzica rap instiga si perpetueaza stereotipuri negative despre femei prin insinuari, caracterizari defaimatoare si stereotipe". Misoginia din hip hop este globalizata, iar hip hopperii romani au aderat fara retinere la acest tip de discurs pe care il afiseaza cu mandrie.

Unul ditre rapperi poarta un tricou care reprezinta un barbat stilizat ce urineaza pe o femeie. Chipul rapperilor tradeaza scarba si dispret, dar mai mult decat atat, o atitudine agresiva, ofensiva.

* Cultura populara se refera la totalitatea ideilor, perspectivelor, atitudinilor, memelor, imaginilor, care sunt preferate la nivel de mainstream, printr-un consens informal, in cadrul unei culturi date, fiind influentata de catre mass-media, aceasta colectie de idei infiltrandu-se in manifestarea vietii de zi cu zi a societatii.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri