18 Februarie 2013 publicat în Social 26 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Violatorul, fata-n fata cu victima sa, incercand sa ajunga la o intelegere. Victima, fata-n fata cu violatorul, retraind la nesfarsit cosmarul violului. Contactul cu agresorul, chiar si in cazul unei simple sedinte de informare inseamna pentru victima o trauma in plus, spun psihologii.

E prima sedinta de mediere, iar agresorul bate darabana pe biroul mediatorului. E si prima data cand cei doi se intalnesc. De la viol. Mediatorul e imbracat office si empatizeaza cu victima, dar solidarizeaza, in spiritul afacerii, cu agresorul. Doar vrea impacare.

Ipotetic, asa ar arata o prima sedinta de mediere a unui viol in Romania. Legea Medierii (115/2012), adoptata anul trecut la initiativa deputatei liberale Alina Gorghiu, prevede obligativitatea partilor de a asista la o sedinta de informare asupra "avantajelor medierii" inainte de judecarea cauzei in fata instantei.

Asociatiile care lupta pentru drepturile femeii explica ce s-ar intampla daca s-ar ajunge la mediere? Violatorul, fata-n fata cu victima sa, incercand sa ajunga la o intelegere. Victima, fata-n fata cu violatorul, retraind la nesfarsit cosmarul violului. Contactul cu agresorul, chiar si in cazul unei simple sedinte de informare inseamna pentru victima o trauma in plus, spun psihologii.

Reprezentantii ONG-urilor sustin ca introducerea violului in legea medierii nu face decat sa minimalizeze gravitatea faptei, transformand violul dintr-o infractiune intr-o disputa negociabila. In fond, daca victima ar accepta bani, de ce ar mai fi nevoie de mediere? "In mod categoric, medierea nu reprezinta o solutie acceptabila cand vine vorba de viol", sustin activistele pentru drepturile femeilor.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET

Foto homepage: Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri