E prima sedinta de mediere, iar agresorul bate darabana pe biroul mediatorului. E si prima data cand cei doi se intalnesc. De la viol. Mediatorul e imbracat office si empatizeaza cu victima, dar solidarizeaza, in spiritul afacerii, cu agresorul. Doar vrea impacare.
Ipotetic, asa ar arata o prima sedinta de mediere a unui viol in Romania. Legea Medierii (115/2012), adoptata anul trecut la initiativa deputatei liberale Alina Gorghiu, prevede obligativitatea partilor de a asista la o sedinta de informare asupra "avantajelor medierii" inainte de judecarea cauzei in fata instantei.
Asociatiile care lupta pentru drepturile femeii explica ce s-ar intampla daca s-ar ajunge la mediere? Violatorul, fata-n fata cu victima sa, incercand sa ajunga la o intelegere. Victima, fata-n fata cu violatorul, retraind la nesfarsit cosmarul violului. Contactul cu agresorul, chiar si in cazul unei simple sedinte de informare inseamna pentru victima o trauma in plus, spun psihologii.
Reprezentantii ONG-urilor sustin ca introducerea violului in legea medierii nu face decat sa minimalizeze gravitatea faptei, transformand violul dintr-o infractiune intr-o disputa negociabila. In fond, daca victima ar accepta bani, de ce ar mai fi nevoie de mediere? "In mod categoric, medierea nu reprezinta o solutie acceptabila cand vine vorba de viol", sustin activistele pentru drepturile femeilor.
Citeste mai mult pe REALITATEA.NET
Foto homepage: Shutterstock
De ce ajung femeile din România la psiholog. ”Trăim într-o cultură în care femeia e învățată să pună nevoile celorlalți înainte”
Metroul bucureștean scurtează drumul spre prevenția cancerelor asociate infecției cu HPV
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?